Gyrokinesis, a gerinc tánca

Időről időre kipróbálunk egy-egy különleges mozgásformát, hogy megmutassuk: nem csak órákig tartó futással lehet formába lendülni! Ezúttal az egyik budapesti kultúrközpontba, a Gödör Klubba látogattunk el egy Gyrokinesis órára. Nem, ez nem egy trópusi betegség...

ÉletstílusHorváth Dorka2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Gyrokinesis, a gerinc tánca

A gyro forgást, a kinesis pedig mozgást jelent. Igen jótékony hatású nyúzott testünkre, gerincünkre. Hajlott hátúak, tartászavarosak és gerincferdülésesek, figyelem!

A testtudat fontossága
A Gyrokinesis módszerének megalkotója az Amerikában élő Juliu Horvath névrokonom, aki a Román Állami Opera vezető táncosaként balettozta végig az életét. Táncosként szerzett krónikus betegségeit mozgással szerette volna orvosolni, ezért éveket szentelt az emberi test működésének a megértésére, mert ehhez a mozgáskultúrához hihetetlen testtudat szükséges.

Kísérletei alatt teljesen meggyógyult, miközben egy olyan mozgásrendszert is megteremtett, amelyben a fő szempont az egészség és a jó közérzet karbantartása. Mozdulatsorai különlegesek és változatosak, egy sajátos mix, amelyben találkozhatunk jógával, tánccal, gimnasztikával és tai chivel egyaránt.

A sajátos stílusú Gödör Klub amúgy is személyes kedvencem, és ha még egy kis mozgást is összeköthetek az esti koncerttel, az egekben érzem ott magam. Fantasztikus spirituális lélekkel megáldott Flóra barátnőm vitt el magával az órára, akinek kifinomult mozgása, sugárzó kiegyensúlyozottsága örökké irigylésre méltó.

Bemelegítő masszázs
Megérkezve a minimál berendezésű, de hangulatos táncterembe, ahol faliszőnyeg borítja a falat, az üvegplafonon folyamatosan ömlik be a nap, nehéz lett volna a kedvemet szegni. Az órát szakszóval élve, energizáló masszázzsal kezdtük. Amíg nem tudtam, hogy így hívják, kellemes kis gyömöszkélésnek hívtam, ami bemelegítette testem-lelkem. Kopogó, ütögető, simogató, szemforgatós nyomkodási technikákkal lazultunk el, és készítettük fel magunkat a gerincünk formálására.

Nem elhanyagolható tény, hogy az óra döntő részében egy kis széken ültünk, nem ám büntetésből vagy kényelemből, hanem azért, mert ebben a helyzetben aztán hamar lebuktatható egy görbülő hát vagy egy görnyedt derék.

Elkezdtük a domboruló, hajlító, homorító mozgásformákat, amelyeket úgy kell elképzelni, mint egy-egy hosszabban kitartott pózt. Borzalmasan nehéz a végén összetenni  a tökéletes tartást, hiszen, ha előírás szerint működünk, minden kis izmunk nyúlik, csavarodik, görcsöl, míg végre a helyére kerül. De ha sikerül, az mindenképpen érezhető, hisz kicsit a határok feszegetése történik. A ritmikus mozdulatok mintha utat nyitnának a gerincben megrekedt mozgásnak, masszírozzák a belső szerveket, csak úgy pezseg a vér a nyújtózkodó ereinkben.

A tréner tud bánni az emberekkel
Trénerünkről a világért sem felejtek el szólni. Fóris Ildikó akár a reklámarca is lehetne a Gyrónak, hisz a teljes kiegyensúlyozottság, a lelki béke, a korlátlan testtudat és a kondigépek hanyagolásával formált szálkás izmok írják őt tökéletesen körül. Szereti, amit csinál, ez minden kétséget kizár, és szeretné átadni, tanítani is, ez is teljesen egyértelmű.

Hibás pózokat látva ugrik és beállít egy teljesen elképzelhetetlen helyzetbe, s úgy érint meg, hogy pontosan az az izom fog megmozdulni, amelyre az ember magtól nem találna rá – érti a testünk működését és tud bánni a lelkünkkel is. Remek érzés.

Másnapi élményeim is egyedülállóak voltak, pantomimművészként mutattam be az „aki karót nyelt” állapotot, hiszen minden egyes elfelejtett hátizmom egy rossz gerincmozdulat után azonnal a legkínosabb izomlázzal kezdett sajogni. Belekényszerültem a „mellet ki, hasat be” alapállásba: amiért anyukám 23 éve könyörög, azt a Gyrokinesis egy edzéssel kihozta belőlem... Köszönöm!

Forrás: Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek