Szépség a tengerből

A tengerpart mentén élő nők összetéveszthetetlenül és természetesen szépek. Ez persze nem csak a mediterrán klímának és a tengeri levegőnek köszönhető. A tengerben rejlő kincsek, mint a só, az alga, a planktonok, a szivacsok, a legjobb és legtisztább szépségápolók. 

ÉletstílusMérei Kata2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Szépség a tengerből

Ezek a természetes szépítőszerek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, és gyorsítják a sejtek megújulását, regenerálódását. A bőrt feszesítik, tisztítják, ápolják, hidratálják. A tenger számos kincset rejt, ezek egyre nagyobb arányban fordulnak elő kozmetikai termékekben. Mivel még mindig kissé misztikusnak tűnnek a tengerben rejlő tápanyagok, csokorba szedtük a tenger mélyéről származó leghatékonyabb szépítőszereket.

Tengeri só
A tengeri só nem akkor fejti ki pozitív hatását, amikor ezzel ízesítjük az ételeinket, hanem amikor külsőleg használjuk. A tengeri sós testradír az egyik legjobb karcsúsító, hiszen a nagy kristályszemcsék kisimítják a kisebb bőrhibákat, rendezik a bőrfelszín egyenetlenségeit.
Ráadásul mindehhez nem is feltétlenül kell drága kozmetikumokra költenie. Szerezzen be 1-2 kiló tengeri sót, és keverjen krémeket, testradírokat otthonában. Ha a nagy szemcséjű sót krémbe vagy tusfürdőbe keveri, kész a tökéletes testradír.
Ha az egész testre kiterjedő ápolást szeretne, szórjon egy kiló tengeri sót egy kád meleg vízbe. Áztassa magát akár fél órán keresztül is, így a só mélyen beleivódik a bőrébe, pórusaiba, s hosszan tartó simaságot biztosít. Bőre olyan lesz, mintha napjában kétszer bekente volna magát testápoló krémmel.
Amennyiben erősebb és hatékonyabb peelinget szeretne, hetente egyszer határozott mozdulatokkal dörzsölje
át egész testét olívaolaj és tengeri só fele-fele arányú keverékével.

Alga
Ha valaki komolyan fel szeretné venni a harcot a narancsbőrrel, annak őszintén ajánljuk az algát, amely a legjobb
hatóanyag cellulitisz ellen. Aktiválja a zsíranyagcserét, rendszeres használatával megakadályozza a narancsbőr kialakulását. De a már kialakult narancsbőr ellen is kiváló, hiszen az alga gondoskodik a szervezet vízutánpótlásáról, így képes látványosan kisimítani és megemelni a már megereszkedett testtájakat. Mind a cellulitisz okozta problémákra, mind a korral járó hidratáltságvesztésre megoldás lehet.
Vásárolhatunk porított algát, ezt otthon többféleképpen is felhasználhatjuk. Ha egy kevés vízzel elkeverjük, éppen annyival, hogy sűrű masszát kapjunk, kész is a pakolás. Ezt az egész testünkre használhatjuk, 10-15 perc elteltével vegyünk egy langyos és alapos zuhanyt. Utána kellemes hidratálókrémmel ápoljuk a bőrünket.
A tengeri sóhoz hasonlóan készíthetünk belőle fürdőt is. Szórjunk néhány evőkanál algát egy egész kádnyi vízbe. Nem szabad túl sokáig áztatni magunkat ebben, 5 perc elteltével már ereszthetjük is magunkra a zuhanyt, és engedhetjük le a vizet. A testápoló használatáról ezután se feledkezzünk meg.
Az érzékeny bőrűek ne használjanak porított algát, mert könnyen kipirosodhat tőle a bőr, sőt, apróbb kiütések
is jelentkezhetnek. Aki tudja, hogy a bőre érzékeny, olyan készítményeket válasszon, amelyek kisebb koncentrációban tartalmaznak algát.

Iszap
Az iszap az egyik legjobb arcápoló szer. Mivel az iszap gyulladáscsökkentő és tisztító hatású, mitesszeres, pattanásos, sőt aknés arcbőrre is kiváló és gyors gyógyír lehet. Anélkül ápolja és varázsolja simává, üdévé a bőrt, hogy a felső rétegeken irritációt vagy sérülést okozna.

Igazgyöngy és kaviár
Ez már valójában luxuskategória. Aki megengedheti magának, manapság a kaviár és az igazgyöngy áldásos hatását veszi igénybe. Az igazgyöngyöt tartalmazó készítményeket kézzel készítik. A gyöngyökről késsel lefaragnak néhány gramm port, és ezt keverik el különféle krémekkel, olajokkal. A kaviárt szintén krémekbe, olajokba, tejekbe keverve állítják a kozmetikai üzletek polcaira. Az igazgyöngy a nyak és a dekoltázs ápolására kiváló, hiszen nagyszerűen feszesíti a vékony, érzékeny bőrt. A kaviár erősíti a sejteket, feszesíti a bőrt, de táplálékként fogyasztva is számos előnyös tulajdonsága van.

Ciklotella
Ez egy egysejtű növény, amely leginkább mediterrán környezetben található. A termáliszap is tartalmaz ciklotellát, ez az anyag serkenti az endorfinok kiválasztását a szervezetben, ám nagyfokú zsírégető hatással is rendelkezik, és serkenti a nyirokkeringést is. A zsírégető hatás mellett tisztít és méregtelenít. Formálja és feszesíti a testet, az arcbőrt pedig villámgyorsan képes regenerálni. Önmagában ciklotellát nem tudunk vásárolni, de sok olyan kozmetikum létezik, amely tartalmazza. Ezek többnyire bio- vagy természetes, naturális készítmények, amelyek még számos egyéb, a természetben található összetevőt is magukba rejtenek.

Thalasso-terápia
A tenger gyógyírt jelent minden testi-lelki problémára, ezt már az ókori görögök is tudták. A tengeri terápiát napjainkban is előszeretettel ajánlják bőrbetegségekre, illetve a szív és a keringési rendszer gyógyítására. A sok tengeri csodakozmetikum erőteljes hatást fejt ki a bőrre és a bőrszövetekre. Legjelentősebb tulajdonságuk, hogy a bőr legalsó rétegeibe is képesek behatolni anélkül, hogy a durva anyagok a legkisebb sérülést okoznák a bőrön. Feszessé, puhává, simává válik a bőr már akkor is, ha egyetlen alkalommal használ sós testradírt vagy algás fürdőt. Alkalmazásukkal nem csak a külső szépül, de javul a szervezet oxigénellátása is, élénkebb lesz a vérkeringés, és felgyorsulnak a méregtelenítési folyamatok is. 

Kagyló
Érdekességképpen megemlítjük, hogy a távol-keleti orvostudomány a kagylót is felhasználja gyógytermékként. De nem a héját, hanem a belsejét, méghozzá fekete porrá sütve. Szexuális étvágy növelésére állítólag igen hatékony.

Sókoktél
Egy teáskanál tengeri sót keverjen össze fél liter vízzel. Egy egész grépfrút levét facsarja ki, és adja a tengeri sós vízhez. Kevés citromlevet is facsarhat bele, az ínyencek megbolondíthatják 2-3 mentalevéllel.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek