Energiatakarékos lett a szekszárdi kórház

Nyolcmillió forintos megtakarítást hoz évente a szekszárdi Balassa János Kórház műtőblokkjában az a kazánrendszer, amelyet európai uniós támogatással épített ki az intézmény.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 08. 18. kedd2009. 08. 18.
Energiatakarékos lett a szekszárdi kórház

A 77,5 millió forintos beruházáshoz 11 millió forintot nyert el a kórház a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán - mondta a projekt záró rendezvényén Märcz Zoltán, a kórház gazdasági igazgatója hétfőn Szekszárdon. A beruházás során a jelenleg legkorszerűbb, svájci technológián alapuló kondenzációs kazánokat építettek be, amelyek 108 százalékos hatásfokkal is működhetnek - olvasható az altenergia.hu-n. Az új kazánok három épület - a műtőblokk, a kórház konyhájának és étkezőjének, valamint gyógyszertárának - energiaellátását szolgálják.

Az igazgató megjegyezte, hogy a fűtési költség csökkenése mellett évente 304 tonnával, várhatóan évi 4000 tonna alá mérséklődik a kórház széndioxid-kibocsátása. Az intézmény a széndioxid-kvóta értékesítéséből további ötmillió forintos bevételre tehet szert. Märcz Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kórház 2003-ban kezdte korszerűsíteni és decentralizálni energiaellátó rendszerét. A fejlesztés jövőre zárul le, de már idén kiváltják az 1984-ben épült, mára elavult gőzkazánházat. Az eddigi beruházások évi 100-110 millió forintos megtakarítást eredményeznek a Balassa János kórház számára - hangsúlyozta a gazdasági igazgató.

Ezek is érdekelhetnek