Hogyan lehetünk biotermelők?

A biotermékek iránti hazai és uniós kereslet növekedésének hírére mostanában egyre többen gondolkoznak gazdaságuk átállításán. De hogyan fogjanak hozzá, mire ügyeljenek, milyen növényt érdemes termeszteni? Az Európai Unióban és Svájcban az egyetlen elfogadott magyar ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária Kht. Ügyvezetője, dr. Roszik Péter segített az eligazodásban.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Hogyan lehetünk biotermelők?

A biogazdának a növénytermesztésben két-három év átállási idővel kell számolnia, hogy megtisztuljon a terület az esetlegesen felhalmozódott káros anyagoktól. Egy év elteltével a betakarított termést még nem bio-, hanem "átállásból származó" termékként forgalmazhatja.

{p} Ügyelnie kell rá, hogy a szaporítóanyag, a vetőmag lehetőség szerint vegyszermentes legyen, a szántóföldi termesztésben pedig alkalmaznia kell a vetésforgót. Nem szabad megfeledkeznie arról sem, hogy a tápanyag-gazdálkodásban a bio-, esetleg az extenzív állattartásból származó trágya és komposzt mellett az ásványi trágyázószerek, baktériumtrágyák és mikroelem-trágyák is használhatók.
{p} A szakember hangsúlyozta, hogy a növények védelménél a betegségek, a kórokozók elszaporodásának megelőzése az egyik fontos feladat. Ezt szolgálja a vetésváltás, az ellenálló növények, fajták termesztése, a célszerű talajművelés és a hasznos élőlények megkímélése. A fizikai módszerek mellett bizonyos nem felszívódó növényvédő szerek is alkalmazhatók, például a burgonyabogár elleni Novodor. A kínálatban gyomirtó szer jelenleg nem szerepel.
{p} Fontos szakmai követelmény, hogy genetikailag módosított szervezetek, és származékaik nem használhatók a biogazdálkodásban. Hogy mit érdemes termelni a biogazdálkodás keretei között? Elsősorban a saját tapasztalataira kell alapoznia a gazdának, hiszen mindenki maga tudja, hogy az adott minőségű  és fekvésű területen milyen növényféleségek termeszthetők a legeredményesebben, és azokból célszerű kialakítani a vetésforgót.
{p} Aki nem családi fogyasztásra, hanem piacra szánja a bioterméket, annak be kell jelentkeznie az ellenőrző szervezetnél, amely szerződést köt a vállalkozóval, és az aláírás dátumától kezdődik az átállási idő. A szervezet rendszeres kapcsolatot tart a nyilvántartásba vett gazdával, útmutatást ad a tennivalókhoz, ellenőrzi a szabályok betartását. Amikor az átállás időtartama letelt, és az előírások betartásáról tanúsítványt kapott a gazdálkodó, csak akkor használhatja termékén a bio vagy öko jelölést.
{p} Az általában 25-40 százalékos, néha még ennél is magasabb felár mellett a hagyományos gazdálkodáshoz képest alacsonyabb hozammal kell számolni a biogazdálkodásban, ráadásul a termelési kockázat is nagyobb. Ennek ellensúlyozására sikeres pályázattal támogatáshoz lehet jutni. A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program keretében tavaly például az átállásban lévő szántóföldi növények termesztésére hektáronként 25 ezer, zöldségfélékre 30 ezer, gyümölcs és szőlő esetében pedig 40 ezer forint támogatáshoz juthattak a biogazdálkodók. Uniós csatlakozásunk után előreláthatóan jelentősen emelkednek az összegek.
{p} Aki kiskertjéből vagy pár száz négyszögöléről nem viszi piacra a termékét, hanem a családja és a saját biztonságáért tartja be a biogazdálkodás szabályait, annak a terménye a "tanúsítványa".  A környezetkímélő gazdálkodásból a család asztalára kerülő zöldség, gyümölcs színe, zamata ugyanis magáért beszél. Hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban, mikroelemekben gazdag, és egyéb hasznos, élettanilag fontos anyagokból is többet tartalmaz, mint a hagyományos gazdálkodás során előállított termékek.

Ezek is érdekelhetnek