Jön a cirokfélék ideje

A lassan félsivatagi vidékké váló Alföldön egyre nagyobb jelentősége lesz azoknak a növényeknek, amelyek ilyen mostoha körülmények között is megbízhatóan jó termést hoznak. A karcagi növénynemesítők szerint a takarmánynövények közül hamarosan eljön a cirokfélék ideje.

Gazdálkodás2004. 04. 22. csütörtök2004. 04. 22.
Jön a cirokfélék ideje

{p} Több mint ötven esztendeje foglalkozik növénynemesítéssel a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának Karcagi Kutatóintézete. A kutatók célja a táj szélsőséges ökológiai adottságainak megfelelő növények elterjesztése. Munkájuk eredményeként ma már nem csupán hazánkban, de az Európai Unió több tagországában vannak elismert fajtáik, hibridjeik. Kaput nyitottak már Törökország, a Közel-Kelet és a mediterrán térség felé: olyan fejlesztést indítottak el, amelynek eredménye abban a térségben is hasznosítható.
{p} Az intézet főleg gabonafélék, fehérjenövények és madáreleségek nemesítésével foglalkozik. Ezúttal a szálastakarmányokról, elsősorban a cirokfélékről, a szemes cirokról, a szudáni fűről és a silócirokról kérdeztük Fazekas Miklóst, az intézet általános igazgatóhelyettesét.
Ezek a tavasszal vethető növények nagyon jól tűrik a szárazságot, a szemes cirok alternatívája a kukoricának abraktakarmányként, de silótakarmányként is.
{p} - A mai hibrid szemes cirok termése versenyképes a hibrid kukoricák termésével. Nem csupán a hazai kutatók, hanem a külföldiek is bizonyítják. Főleg a nagyon meleg, aszályos időben a szemes cirok sokkal biztonságosabban terem, mint a kukorica. Vetése tehát az ilyen vidékeken mindenképpen indokolt, fontos lehet az állatállomány számára, elsősorban takarmánykeverékekhez - szögezte le Fazekas Miklós.
{p} Ahol kevés csapadék hullik, nagyon jól termelhető a szudáni fű tömegtakarmányként. Igen nagy előnye, hogy gyengébb talajokon is hatvan-száz tonna zöldtermést ad hektáronként. Jelentősége növekedni fog, hiszen Magyarországon elsősorban a húsmarhatartásnak lesz jövője, az Európai Unió is ezt támogatja. Olcsó, nagy mennyiségű tömegtakarmányt ad. Ugyanezt mondhatjuk el a silócirokról, mely egymagában és kukoricával vegyes vetésben is nagyon jó minőségű takarmányt ad.
{p} Az említett növényfajtákból külföldön is több kapott állami elismerést, tehát május 1-je után minden kötöttség nélkül szállíthatunk belőlük, főleg Spanyolországba és Olaszországba. A karcagiak eddig is ezt tették, de az akadályok most teljesen elhárulnak előlük. Persze onnan is eljutnak hozzánk külföldi nemesítésű hibridek, de a kísérleti tapasztalatok azt igazolják, hogy a hazai hibridek jól állják a versenyt. 
{p} A gazdák nehezen barátkoznak meg ezekkel az Afrikából származó növényekkel, s elterjedésüket bizonyos ismeretek hiánya is lassítja. A karcagi kutatóintézet juhállományát is a szudáni fű-kukorica vegyes silókeverékkel etetik, nagyon jó eredménnyel. A szudáni fűből készült siló jó téli takarmány, és mivel egyéb, szénának alkalmas termés a száraz nyár miatt nem volt, jól kitelelt vele az állomány. Az intézet komoly marketingmunkát folytat, hogy megismertesse a termelőkkel az ígéretes növényfajtákat: bemutatókat tartanak, a vetőmagokat a termelők megvásárolhatják az intézetben, s a kutatók szakmai kérdésekben is eligazítják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetnek