Hetvenhét fajta cseresznye

Számomra az az igazi nyárelő, amikor az első pirosló cseresznye rám mosolyog. Nagykörűben. Május közepén, a templomkertben láttam először rubinszemeket a fán, ami teljesen rendjén való, mivel a községet úgy tartják számon, mint az ország cseresznyéskertjét.

GazdálkodásPalágyi Béla2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Hetvenhét fajta cseresznye


A helybelieket arról kérdeztem, miért nem viszik piacra a korait, hiszen Szolnokon öt összekötözött szem hatvan forint, mire az egyik gazda legyintett: "Nem való még ez, csak a kalap mellé. Vagy a gyerekek fülére. Az lesz majd az igazi, amikor a germersdorfi beérik. Egy-egy hétvégén kétszáz ötven tonnát is leszednek a fákról."
{p}Az idén gazdag termést ígér a száznegyven hektáros gyümölcsös, a termést Kovács Tibor, a Kertbarát Szövetkezet vezetője jó közepesnek ítéli, mások szerint akár évtizedes rekordot is dönthet az első uniós évben a gyümölcshozam. Ha egy nagykörűi gazda tekergetné odafenn az időjárás-felelős vezérlőpultjának kerekeit, kevés esőt és sok napfényt "állítana be" a következő hetekre.
Idelenn persze permetezni kellett, a monília támadott nagy hévvel, azonban jelentős kárt, úgy tűnik, csak a meggyesben okozott. A szövetkezet tagjai most azért morogtak, mert a tagság fele nem akarja kifizetni a repülőgépes vegyszerezés díját, mondván, ők nem kérték a légi segítséget, van háti permetezőjük, meg aztán pénzük sincs. Így több mint másfél millió forint szélbe szórását kénytelen "lenyelni" a szövetkezet.
A kívülálló azt mondja, legyen ez a gazdák belügye, a lényeg, hogy szép szemek kerüljenek a kosarába. Választékban nem lesz hiány, hetvenhét fajta cseresznyét számoltak össze a falu kertjeiben. Honnan ez a gazdagság? Nagykörűben élt az a Petrovay György (1845-1916), aki birtokán tudományosan szervezett kertészeti tevékenységet folytatott. Legismertebb hagyatéka a germersdorfi cseresznye.A nagykörűi cseresznye nem marad a termelők nyakán. Most is van helye minden szemnek azon a piacon, amely az uniós tagságunkkal közel félmilliárdnyi vásárlót számlál. A magyar forgalmazók szerint még előnyben vannak a külföldi felvásárlók, mert ők tudják, hová adják tovább árujukat, de néhány éven belül ezt a hátrányt is pótolhatják.
Vannak, akik szeretnék meghosszabbítani a rövid cseresznyeszezont. Bulyáki József évek óta fáradozott azon, hogy a saját főzdéjében párolt, világhírű pálinkáját saját maga forgalmazza. Sok év után most jutott egyenesbe, van bankgarancia, bővül, korszerűsödik a főző, a portán egy kis bolt is épül, ahol bevásárolhat a turista. - Jó aromájú kisüsti csak hibátlan gyümölcsből főzhető. Vége van a hullott, vegyes gyümölcsből erjesztett cefrének. Hogy ettől drágább lesz a papramorgó? Biztos, de ezen a nagy piacon lesz, aki megfizeti a minőséghez kötődő magasabb árat - bizakodik Bulyáki mester.
Nagykörűben ügyesen sáfárkodnak a cseresznye adta hírnévvel. Turistacsoportok érkeznek a gyümölcs hírére, megismerik a Tisza-ártér csendjét, felfedezik az éledező lovaskultúrát, s azt veszik észre, egyre nehezebb otthagyni a táj derűs nyugalmát.

Ezek is érdekelhetnek