Áfával meglőtt vadásztársaságok

A nap már bágyadtabban süt, a meghosszabbodó éjszakák hűvös reggeleket hoznak, és a völgyek mélyén finom pára lebeg. A vadászok szerint már hangolnak a szarvasbikák. A vadászati idény nyitányát, az országos vadásznapot az idén Zalában, Keszthelyen, a Kastélymúzeum parkjában rendezték meg, a VI. szarvasbőgő Európa-bajnoksággal egybekötve.

GazdálkodásBozsér Erzsébet2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Áfával meglőtt vadásztársaságok


A devecseri erdészet területén elejtett gyönyörű szarvasbika terítéke felett megtartott Hubertus-mise, az ünnepi beszédek, a vadászat hagyományához tartozó programok arra voltak hivatottak, hogy bemutassák az ember és a vad sajátos kapcsolatát, a vadászat szépségeit, a környezet, a természet védelmét. Hajdú Tibort, a Zalai Vadgazdálkodók és Vadászok Szövetségének elnökét kérdeztük:
- Milyen vadászati idényre számítanak?
- Kisasszony napján, szeptember nyolcadikán indult a szarvasbőgés, kezdődött meg a legrangosabb vadászati idény. Ekkortól kerülnek puskavégre a kapitális bikák. A tavalyi szezon jó volt, az idei is ígéretes, mert nagyobb a kínálat, mint a kereslet. A zalai minőségi mutatók jók, ezerkétszáz bika kilövését tervezzük. Az eltartóképességhez viszonyítva még mindig sok a szarvas a megyében, ezért továbbra is szükség van az állomány gyérítésére, a szakszerű beavatkozásra. A főszezonban, január végéig 1800-2000 szarvas kerül majd terítékre.
- Mekkora a megyében a gímszarvas teljes állománya?
- A tudósok számításai szerint kilenc és fél-tízezer lehet az állomány létszáma. Ez abszolút számban nem sok, de az erdészeti és a mezőgazdasági vadkár nagy. A területhez viszonyítva magas a létszám.
- A szarvasbőgésre honnan várnak vendégvadászokat?
- Belföldi és külföldi vadásztatással számolunk. Mintegy 450-500 külföldit várunk, s kuriózumként kell elmondanom, hogy amíg eddig a német nyelvterületről érkeztek legtöbben, most Szlovákiából jelentkeztek sokan, és megnőtt a belföldi bérvadászok száma is, akik ugyanúgy megfizetik a trófeákat. Zalában az érmes arány 45-47 százalék, vagyis a minőségi mutatók jók, és az idén is ez jellemző. Mintegy 35-40 kapitális bika elejtését várjuk
- Az uniós csatlakozás után változott-e valami a vadásztatásban?
- A kivitel egyszerűsödött. Az állatorvosi igazolás a trófea legitimitása miatt szükséges. Megterheli viszont a vadásztársaságokat, hogy a trófeaértékesítés bekerült az áfakörbe, s ezt a vadásztatóknak kell lenyelniük, hiszen az árakat nem lehet 25 százalékkal megemelni. Emiatt és egyéb terhek következtében megrendülhetnek a vadásztársaságok. Ilyen jelek már tavaly mutatkoztak, de, az értékes vadállománynak hála, Zalában még talpon vannak. Összesen 36 vadásztársaság működik, és vadgazdálkodás folyik a  Zalaerdő Rt., a Bakonyerdő Rt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park  területein.

Ezek is érdekelhetnek