Támogatások vidékfejlesztésre

A következő időszakban folyamatosan készülnek el és hirdetik meg a Nemzeti vidékfejlesztési tervhez kapcsolódó rendeleteket - jelentette be Németh Imre miniszter. A terv elsősorban a kis és közepes gazdaságoknak teremt kedvező feltételeket.

GazdálkodásT. Dögei Imre2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Támogatások vidékfejlesztésre


2004 és 2006 között hetven-nyolcvanezer gazdálkodó kilenc jogcímen, a magyar társfinanszírozást is beszámítva, 185 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat - hangoztatta a miniszter, aki részletesen ismertette az első lépcsőben meghirdetett három rendeletet. A terv általános szabályait, keretfeltételeit körvonalazó rendelet szerint a kérelmek alapján igényelhető támogatásokhoz egyszerűbben, gyorsabban és kevesebb adminisztrációval lehet majd hozzájutni, mint például a SAPARD-pályázati pénzekhez. A támogatási kérelmeket általában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei szervezeteihez kell benyújtani. Egy-egy program többnyire öt évre szól, a támogatásokhoz kifizetési kérelem alapján évenként lehet hozzájutni, a kifizető ügynökség ellenőrzi a teljesítést.
Meghirdették a mezőgazdasági területek erdősítésének támogatására vonatkozó rendeletet is, amelynek alapján csak az erdősítésre kijelölt területeken lehet támogatást igénybe venni, méghozzá a telepítéshez, öt évig a csemeték ápolásához, valamint legfeljebb húsz évig a kieső jövedelem pótlásához. E területek után nem igényelhető az egységes területalapú és kiegészítő nemzeti támogatás. A program keretében egyelőre évente nyolc-tízezer hektár erdő telepítésére van pénz.
A termelői csoportok létrehozásához és működtetéséhez nyújtott támogatások célja a rendelet szerint az egységes piaci fellépéshez szükséges szervezeti keretek megteremtése. Erre a támogatásra a 2004. május 1-je után a szakminiszter által véglegesen elismert termelői csoportok (szövetkezet, kft.) jogosultak. Méghozzá az első évben termelési értékük öt százaléka a támogatás összege, ami később arányosan csökken. A zöldség-gyümölcs ágazatban alakult tészek és a dohánytermesztő csoportok nem igényelhetik ezt a támogatási formát.
Később - jellemzően néhány héten belül - hirdetik ki egyebek mellett az agrárkörnyezet-gazdálkodási célok megvalósítására, a kedvezőtlen adottságú területek támogatására, az állatjóléti és higiéniai követelmények elősegítésére, a félig önellátó üzemek szerkezetének átalakítására és a gazdák korai nyugdíjazására vonatkozó támogatási rendeleteket. Ez utóbbi feltételeit jövőre alakítják ki, és várhatóan 2006 elejétől működtetik.

Ezek is érdekelhetnek