Peregnek az uniós pénzek

Az uniós agrártámogatást november elején kezdik kifizetni. A gazdálkodók már májusban kaptak előleget a területalapú támogatásból, méghozzá nyolcezer forintot hektáronként.

Gazdálkodás2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Peregnek az uniós pénzek


Mivel az uniós gyakorlat szerint a támogatást utólag fizetik, értékelni lehet azt a gesztust, hogy a fennmaradó összeghez már az idén hozzájutnak a termelők. A kormány kérte, hogy hozzák előre a támogatások kifizetését, és ezt az Európai Bizottság jóvá is hagyta. A 76 milliárdos keretből a 210 ezer gazdálkodónak hektáronként 17-18 ezer forint jut. Ez a pénz most nagyon jól jön az őszi betakarítási munkákhoz és a vetéshez.
A 93 milliárdos nemzeti kiegészítéshez pedig jövő januártól juthatnak hozzá a gazdálkodók. Ha több részletben is, de összesen 35-37 ezer forint hektáronkénti támogatás illeti a regisztrált termelőket, akik a jövő évi támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes kirendeltségeihez nyújthatják be.
A támogatás iránti hatalmas igényt jól tükrözik a SAPARD-program részvételi számadatai is. A kifizethető bő 60 milliárd forintnak a négyszeresére érkezett be pályázat, de sokan későn ébredtek, így a több mint nyolcezer pályázatnak alig harmadát lehetett befogadni és kifizetni. A legtöbb pénzt mezőgazdasági vállalkozások beruházásaihoz, főleg gépesítésre és feldolgozók létesítésére kérték. Akiket forráshiány miatt kellett elutasítani, eséllyel pályázhatnak az április elején meghirdetett Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) nyújtotta pénzösszegekre. Ebben a hároméves programban 105 milliárd forint áll a hazai gazdálkodók rendelkezésére, de már több mint 1400 pályázat érkezett 25 milliárd forint támogatási igény értékben.
Egy másik forrás, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében a következő három évben 185 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak a hazai kis- és közepes vállalkozók. Az agrártárca eddig már kilenc rendeletet alkotott, amelyek alapján a támogatások igényelhetők, többségében október 15-étől.

Ezek is érdekelhetnek