Kevesebb az apróvad

Tavaly a vadászati szezonban mintegy 43 ezer gímszarvast lőttek ki, és így szinten tudják tartani e faj körülbelül 80 ezres országos állományát.

Gazdálkodás2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Kevesebb az apróvad

Becslések szerint dámszarvasból 20 ezer, őzből 320 ezer, muflonból 9 ezer, vaddisznóból pedig 80 ezer él hazánkban. Pedig terítékre került körülbelül 8 ezer dám, 76 ezer őz, 3 ezer muflon és 80 ezer vaddisznó. Hogy a nagyvadak létszámát optimalizálni tudják - túlszaporodva erdészeti és mezőgazdasági károkat okoznak, illetve saját életfeltételeik szűkülnek be -, tervszerű vadgazdálkodásra van szükség. Az agrártárca ezért kilövési kvótákat határozott meg a különböző vadgazdálkodási körzeteknek. Például a vaddisznók számát csökkenteni kell. (Mindez számos honfitársunk érzelmeit felkorbácsolja.) A kvóta nem vonatkozik az apróvadakra, ahol apadó létszámról lehet hallani. Mezei nyúlból 600 ezer, fácánból 700 ezer, fogolyból 50 ezer él az országban.
A vadgazdálkodás is veszteséges volt tavaly, ami az elmúlt tíz évben nem fordult elő. Ennek fő oka, hogy 4 százalékkal csökkent az árbevétel, ugyanakkor 9 százalékkal növekedtek a költségek. Kevesebb pénzt hagytak nálunk a külföldi bérvadászok, mint az előző évben, és jóval kisebb bevétel származott lőtt vad húsának értékesítéséből, illetve élő vadból is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek