Csurranó-cseppenő pénzek

Nem tudunk vetni, mert nyakunkon maradt a termény, viszont a tárolására sincs pénzünk? Nagyon kellene már egy traktor, ám hiányzik hozzá pár millió? Az ilyen és ehhez hasonló gondok mindennaposak a gazdaságokban. Aki még nem adósodott el egészen, az a bankoknál kilincsel szorult helyzetében, hogy kölcsönnel pótolja a gyakran az utolsó szalmaszálat képviselő összeget. A bankok meg keresik a jó adósokat, közöttük is a gazdálkodókat.

GazdálkodásPintér Csilla2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Csurranó-cseppenő pénzek

Nem véletlen, hogy újszerű agrárfinanszírozási programmal állt elő a Budapest Bank. A pénzintézet szakemberei arra törekedtek, hogy ügyfélkörük megtaláljon náluk minden kedvező hitelformát a földalapú támogatás megelőlegezésétől a beruházási támogatások hitelezésén át a közraktárjegyhitelig és a mostanság nagyon is időszerű tejtermelési támogatásig. Az utóbbival kapcsolatban Szabó Jánostól, a bank agrárszakértőjétől megtudtuk, hogy literenként 4,60 forint támogatás megelőlegezésére számíthatnak a közeljövőben mindazok a tejtermelők, akik a múlt évben rendelkeztek kvótával és teljesítették is. A támogatást a teljesítés mértékéig lehet majd igénybe venni. A banknál készülnek a tehén-, a hízóbika-, a sertés-, a baromfitartási és az állatjóléti támogatás megelőlegezésére. Vagyis az összes olyan támogatásra, amelyet részben vagy egészben az Európai Uniótól kapnak a gazdák.
Már a betárolási idény kezdete előtt egyszerűsítették a közraktárjegyhitel felvételének rendjét, és bővítették az igénylők körét is, így a bank kis- és középvállalati ügyfelein kívül az egyéni vállalkozók, valamint az őstermelők szintén pénzhez juthatnak. A korábbiaktól eltérően a bank a hitel folyósításához elfogadja bármelyik akkreditált és a közraktár által elismert minőségvizsgáló laboratórium tanúsítványát. További kedvező változás, hogy a hitelösszeg megállapításakor a bank a lejárathoz legközelebb eső tőzsdei határidős árat veszi alapul. A hitel futamideje a közraktárjegy lejáratához igazodóan egy-tizenegy hónap közötti időtartam lehet. Az egyszerűsített hitelbírálat után az ügyfelek a betárolt árukészlet 85 százalékáig vehetnek fel kedvező kamatozású forgóeszköz-hitelt, amelyet a bank igény szerint euróban, svájci frankban, amerikai dollárban vagy forintban folyósít. Takarmánygabona esetében a közraktári hitelhez idén is igényelhető ötvenszázalékos kamattámogatás, illetve tárolási támogatás (ez utóbbi tonnánként hetente húsz forint), amelyet szintén megelőlegeznek.
Jóllehet, a bank tavaly nem vett részt a hektáronként nyolcezer forint területalapú támogatások előfinanszírozásában - állítja Szabó János -, idén felvállalta az uniós és hazai forrású, területalapú pénzösszegek meghitelezését. A mezőgazdasági terület után járó, hektáronként körülbelül húsz-, illetve negyvenezer forint - a hasznosítás módjától függően - 75-90 százalékához juthatnak hozzá a termelők. Létezik olyan konstrukció is, amelyben a majdani támogatás a fedezet. A fejlesztés üteméhez igazodó futamidejű hitelt szintén felvehet a gazdálkodó, ha - jóváhagyott pályázatával a zsebében - nincs meg a beruházáshoz szükséges önereje. Lehet kölcsönt kapni az intervencióba beadott terményre is. A főként növénytermesztésre szakosodott kis- és középvállalkozóknak nagy segítség, hogy integrátorok bevonásával - azok garanciavállalása mellett - nem csupán pénzhez jutnak, értékesítési biztonságot is maguk mögött tudhatnak.

Ezek is érdekelhetnek