Százharmincezer vásárlátogató

"Közepes látogatottság, kiemelkedő szakmai színvonal" - e szavakkal összegezte Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, az OMÉK Főbizottságának elnöke az idei kiállítás tapasztalatait. Lapunknak elmondta: a minimális elvárást, a százezer regisztrált fizető látogatót messze meghaladta a tényleges látogatottság, azonban nem érte el az optimista előrejelzésekben szereplő százötvenezres számot. A végül körülbelül százharmincezernyi vásárlátogató összetétele azonban érdekes változást mutat: az idei OMÉK egyértelműen szakmai irányba mozdult el, vagyis a Hungexpo területére érkező érdeklődők döntően valódi üzleti partnerekként keresték fel a standokat.

Gazdálkodás2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Százharmincezer vásárlátogató

Az államtitkári véleményre pontosan rímel az egyik állattenyésztési berendezéseket forgalmazó társaság ügyvezetőjének véleménye is, aki kissé nyersebben úgy fogalmazott, hogy a prospektusból most kevesebb fogyott ugyan, de tizennyolc konkrét üzletet sikerült megkötnie, és egyik sincs tízmillió forintos főösszeg alatt. "Nekem biztosan megérte" - mondja, és, hangját halkra fogva, hasonló híreket mond szomszédjáról, a takarmányadagolós vállalkozásról is.
Az OMÉK végül is egyfajta közép-európai üzleti találkozóvá alakult, amelyet a szakpolitikai partnerek is megtiszteltek. Legalábbis erről tanúskodik tizenhárom külföldi miniszter és nyolc államtitkár látogatása. Hogy ezek során korántsem udvariassági tisztelettételről volt szó, azt talán leginkább a spanyol és a portugál főtisztviselők egyeztetése jelzi: ők ugyanis arról a félmillió tonnás magyar gabonaszállítmányról váltottak szót, amelyet európai uniós jóváhagyással (és szállítási támogatással) viszünk az aszály sújtotta országokba. Ráadásul - a legutóbbi információk szerint - újabb kontingensek kiviteléről is szó lehet, hiszen a legnyugatibb térségekben kukoricából is hiány lesz, akad olyan portugál terület, ahol e sorok megjelenéséig 107 napon át nem esett eső.
Ezen túl meg kell említeni a szakmai konferenciákat is, amelyek között akadt rendezvény - a juhászoké -, ahol a kétszáz fős terembe pótszékeket kellett behordani, hogy minden érdeklődő beférjen.
"Mindezeket is figyelembe véve az idei OMÉK kifejezetten sikeresnek mondható" - jelentette ki lapunknak Benedek Fülöp.
Ezek is érdekelhetnek