Magánosítás után

Elterjedt a hír, hogy az IKR Rt. csődbe ment, és el akarják adni. Mindebből semmi sem igaz, mondta Szaxon Attila vezérigazgató.

GazdálkodásPethes József2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Magánosítás után

A híresztelés alapja az lehetett, hogy a gép-, alapanyag- és terménykereskedelemmel foglalkozó cég 2004-ben veszteséges volt. A rend már helyreállt, és idén ismét nyereséges lesz. A mezőgazdasági gépek eladásával továbbra is gondok vannak, mert csökkent a kereslet, ám a hiányzó bevételt a növényvédő szerek, műtrágyák forgalmazásából pótolják. A vállalat tavaly részt vett az enyingi és a mezőhegyesi gazdaság privatizációjában, de nem abból a célból, hogy kirabolja őket, hanem a hosszú távú együttműködés reményében.
Az IKR által nemrég privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Rt. idén is szép nyereséget produkál, körülbelül hatszáz családnak ad megélhetést. Kun Mihály vezérigazgató szerint a magánosított gazdaság hatékonyabban fog termelni és pozitív példa lehet a magyar mezőgazdaságban. Jól kialakult vetésszerkezetükben fő szerepet kap a vetőmagtermelés és -feldolgozás. A másik jelentős ágazattal, az állattenyésztéssel azonban komoly gondok vannak: a tavalyi 1700-as tejtermelő tehénállományt az idén 1400-ra csökkentették, és jövőre elképzelhető, hogy ezer lesz a létszám. Ennek oka az alacsony tejár és a növekvő költségek: idén csupán 61 forintos literenként átlagárat értek el, az önköltség pedig hetven forint körül jár.
Ez a legnagyobb gondja a szintén IKR kézben lévő Enyingi Agrár Rt.-nek is, ahol 63 forintos a tej átlagára. Szávay Gábor vezérigazgató gyakran felteszi maguknak a kérdést: szabad-e tejet termelni ilyen árak mellett? Egy biztos, a mostani 2200-as tehénlétszámot jövőre már nem tudják tartani. Csak az a kérdés, hány állatot vágjanak ki. A nyolcezer hektáron gazdálkodó társaság szintén jelentős vetőmagtermelő, ami napjainkban nem hálás foglalkozás, hiszen sokan nem használnak fémzárolt vetőmagot, hanem a saját termést vetik el. Ezért felvetődik egy másik kérdés is: érdemes-e mostanában vetőmagot előállítani?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek