Maratoni kukoricavágás

Egy bábolnai fiatalember a közelmúltban felállította a kukoricabetakarítás hazai rekordját: Szíjj József huszonnégy órán át vágta a kukoricát Orosháza határában. No nem azért, mert sietnie kellett az aratással. Ő volt a kombájnos azon a szakmai összejövetelen, amelynek alkalmával be kellett bizonyítani, hogy mit tud egy korszerű New Holland kombájn, ha orosházi adapter van rajta.

GazdálkodásPethes József2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Maratoni kukoricavágás

Az eredmények, melyeket az FVM gödöllői gépesítési intézetének munkatársai rögzítettek és hitelesítettek, nem mindennapiak. A harmincnégy éves mesterszerelő huszonnégy óra alatt 123 hektárról 1228 tonna kukoricát takarított be, 1474 liter üzemanyagot használva fel közben. Csak a legszükségesebb esetekben állt meg, például akkor, amikor tankolni kellett vagy meg kellett zsírozni az adaptert. Óhatatlanul felvetődik a kérdés:
- Nem volt megerőltető ez a rendkívül hosszú ideig tartó betakarítás?
- Aki tudja, mit jelent nyolc órán át aratni, annak mond csak igazán valamit ez az eredmény. Dolgoztam már én is tizenkét órát, például a csemegekukorica betakarításakor, és szerintem az is szép teljesítmény volt. Egyébként pedig szívesen vállaltam az egyedülálló felkérést, ami nagy kihívás, szakmai kaland volt számomra. Az elmúlt tizenhét év alatt, amióta az IKR-nél dolgozom, sok gépet volt alkalmam kipróbálni, tesztelni, de rekordot most állítottam fel először.
- Kellett ehhez valami speciális felkészülés?
- Előtte jól kialudtam magam, és biztos voltam benne, hogy simán ki fogom bírni délután kettőtől másnap délután kettőig. Megittam munka közben egy-két kávét, hogy éber maradjak. Ennek ellenére volt egy kritikus időszak, másnap délelőtt nyolc és tíz között, amikor meglehetősen fáradt voltam. De átvészeltem.
- Gondolom, a kombájn sem olyan kényelmetlen már, mint hajdanán...
- Ezekkel a korszerű gépekkel már majdhogynem álom az aratás. Egyre több helyen alkalmazzák a rotoros kombájnokat. Előnyük, hogy nagyon kíméletesen csépelnek, egyszerű szerkezetük miatt kicsi az üzemanyag-fogyasztásuk. Egyébként pedig számos újdonság van a gépen, például az automatikus kőérzékelő és -ürítő rendszer, amely a nem kívánatos tárgyak bejutását akadályozza meg. A kombájn felszerelhető minden olyan egységgel, amelyek növelik a hatékonyságát, a vezető kényelemérzetét.
- Mi változott az életében a rekord után?
- Minden megy tovább a régi kerékvágásban, továbbra is Nagyigmándon dolgozom mesterszerelőként. Megmondom őszintén, sokan nem is tudnak a környéken erről a rekordállításról. Egy biztos, családom büszke rám, főleg kilencéves kisfiam, aki szintén élénken érdeklődik a gépek iránt.

Ezek is érdekelhetnek