Megjött a gazdák pénze!

Lehetővé vált, hogy az összes hazai gazdálkodó - néhány százaléknyi vitás eset kivételével - még az idén hozzájusson a területalapú támogatások első részletéhez.

GazdálkodásBalázs Gusztáv2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Megjött a gazdák pénze!

Alighanem kevesen örültek még annyira egy számítógépes műveletnek, mint most kétszázezer regisztrált hazai termelő örül majd. Gráf József agrárminiszter ugyanis bejelentette: csütörtökön - lapunk zárta után - megnyomja számítógépe gombját, amely elindítja a körülbelül kilencvenmilliárd forintos területalapú uniós támogatás kifizetését. Azért teheti ezt meg, mert hosszas egyeztetés után a hét elején megérkezett az agrártárca számlájára az a 22 milliárd forintos uniós átutalás, amelynek folyósítása eddig bizonytalan volt. A kifizetés egy hektárra vetítve nagyjából húszezer forintot tesz ki. Egy átlagosnak tekinthető, ötven hektárt művelő középgazdaságnak tehát egymillió forintot utal a hivatal. A miniszter ígérete szerint február 15-ig a magyar támogatási részt is - hektáronként nagyjából szintén húszezer forintot - kiutalják. A folyósítások ütemezésének uniós "versenyében" ezzel az intézkedéssel az utolsó helyről a harmadikra jött fel a magyar agráradminisztráció - mondta lapunknak a miniszter.
Amennyiben december 19-én a parlament megszavazza a jövő évi agrártámogatásokat, 400,3 milliárd forint fordítható az összes ágazati szubvencióra. A hatvan százalékban európai uniós forrásból elsősorban az állattenyésztés helyzetén és a magyar áruk védelmén kíván javítani a szaktárca.
A felgyorsított kifizetéseknek nemcsak a gazdák örülhetnek, hanem a bankok, a műtrágya-forgalmazók, a vetőmag- és gépkereskedők is.
A pénzintézetek által kiadott ágazati hitelek (például a gépvásárláshoz adott kölcsönök) többségének törlesztési határideje az év végével lejár, a gazdák jelentős része esetében viszont a betakarítás utáni árbevétel vagy az állami intervenciós kifizetés még nem érkezett meg, így tehát eddig kétséges volt a törlesztés. A megérkező pénzösszegekből azonban lesz erre mód.
Az agrobiznisz "beszállítói" is jobb üzletben reménykedhetnek. Szabó András turai gazdálkodó például úgy nyilatkozott lapunknak: ha valóban megérkezik a pénz a számlájára, azonnal megrendeli a jövő évre szükséges műtrágyát, mert az idén ezt még kedvezménnyel teheti meg. Hasonló a helyzet egyes tavaszi vetőmagok s az alkatrészek esetében is. Ráadásul, aki most megkapja a támogatást, az számíthat a másik részére is, amit a bankok egy része újabb átmeneti hitel kiadási alapjának tekint.
Bármilyen furcsán hangzik, a mostani helyzet szerint, közgazdasági értelemben, akár jól is jöhetett a gazdáknak a tavalyi folyósítási csúszás. Lapunknak egy agrárközgazdász úgy érvelt, hogy tavaly a termelők különösebb veszteség nélkül "koplalták ki" a késő kifizetéseket (legalábbis a regisztrált termelők száma nem csökkent). Most viszont - sokak számára egyfajta váratlan ajándékként - előre is gondolkodhatnak. Már az uniós csatlakozás pillanatában (az úgynevezett utófinanszírozás, vagyis a teljesítés utáni elszámolás ismeretében) tudható volt, hogy még a legjobb esetben is lesz legalább nyolc hónap elmaradás a kifizetésekben. Ezt az ágazat túlélte, a kifizető hivatal (MVH) beindulásával pedig az adminisztrációs rendszer működése is a rendes kerékvágásba került.
A kifizetések megérkezésének, illetve az uniós támogatási rendszer bejáródásának a vidék társadalmi életére is szinte biztosan tovagyűrűző hatása lesz - mondta munkatársunknak Andrási László kutató szociológus. A megerősödő gazdálkodás, a tényleges pénzügyi eredmény nyomán nagyobb fogyasztás keletkezik, ami - egy egyszerű példával élve - akár már egy falusi kisbolt számára is forgalomnövekedésben jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetnek