Füstbe menő csempészálmok

Nálunk is sokan szívják a Priluki ukrán cigarettát, amely csempészek által kerül az országba. Ukrajnában körülbelül hetven forintnak megfelelő áron talál vevőre, nálunk tavaly még százharminc forintért hozzá lehetett jutni, de napjainkra már 200-230 forintot is elkérnek érte. Az áremelkedés részben abból adódik, hogy egyre nehezebb behozni; ámde akinek sikerül, az egy konténernyi árun körülbelül 28 millió forintot is bezsebelhet.

GazdálkodásPethes József2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Füstbe menő csempészálmok

A csempészáru döntő része az ukrán-magyar határon jön át, ezt követi a román, majd a szerb határszakasz. Hogy mennyi cigaretta származik illegális kereskedelemből, pontosan nem tudni, csak következtetni lehet a számokból. A legális piacon 2000-ben még 21 milliárd szál cigaretta talált vevőre. Azóta ez a szám 13 milliárdra apadt. No, nem a dohányzók szoktak le ilyen arányban, a füstölnivaló ára emelkedett a jövedéki adó emelése után. A kereslet pedig az olcsóbb, csempészett cigaretták felé fordult. Időközben a dohányzók száma alig változott, becslések szerint egy-két százaléknyi lehet a fogyasztás csökkenése.
A feketekereskedelem fellendülése több milliárdos adóbevételtől fosztja meg a költségvetést, ezért a vámhatóság erőteljesebben fellép a csempészekkel szemben. A fokozott ellenőrzések beváltak: egy év alatt majdnem a duplájára emelkedett a felderített bűncselekmények, szabálysértések száma, mondta Nagy János országos vámparancsnok. Ez tavaly több mint ötvenezer esettel egyenlő, amelyek során összesen 1,3 millió karton cigarettát foglaltak le. A szigorú ellenőrzések továbbra is maradnak, mégis sokan próbálkoznak mostanában is csempészettel. A tapasztalatok szerint tíz autóból nyolc rejteget valami csempészárut, néha a legmeglepőbb helyeken. Legutóbb például egy személyautó gumiabroncsai levegő helyett cigarettadobozokat tartalmaztak, mintegy négyszázezer forint értékben. De előfordult már olyasmi is, hogy a torta vagy a bejgli belsejében volt a füstölnivaló.
Az illegális cigarettaforgalom visszaszorítására a dohányipar is tett lépéseket. A pécsi székhelyű British American Tobacco például 325 forintos fogyasztói áron dobta piacra Viceroy márkájú termékét, amely megpróbálja felvenni a versenyt az egyre dráguló csempészáruval. Lábody László igazgató szerint céljuk az, hogy az olcsó cigaretták piacán is állják a versenyt, hiszen az eddigi legolcsóbb ilyen termékük 420-440 forintba került. A cég továbbra is megőrizte vezető, 47 százalékos piaci részesedését, és úgy tűnik, stabilizálódik a legális forgalom. A cigaretta ára idén nem fog csökkenni az áfa ötszázalékos mérséklése miatt, mivel a jövedéki adót ismét növelték, ezúttal hét és fél százalékkal. A dohányipar az állami költségvetés három és fél százalékát termeli ki, a befolyt jövedéki adó 25-30 százaléka dohányáruk eladásából származik.

Ezek is érdekelhetnek