Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az Észak-Amerikából 1885-ben hazánkba telepített szivárványos pisztrángok ikrái már kikeltek Szilvásváradon, így a Szalajka-völgy keltetőjében több millió apró halivadék lubickol a tartályokba folyó forráspatak kristálytiszta vízében. A sebes pisztrángok ívása ezekben a napokban kezdődött.
Hazánk legnagyobb pisztrángtelepének tulajdonosa Sáfrány László erdőmérnök, aki édesapjától örökölte a pisztrángtenyésztés tudományát. Elmondta: a pisztrángfélék két törzse található meg Szilvásváradon, ezek közül a szivárványos október közepén lett ivarérett. Szaporodásához emberi segítségre van szükség. A nőstény halból kifejik az ikrát, s ráengedik a hím tejét. Az egészet átöblítik a patak vizével, így az ikra megtermékenyül, és mehet a keltetőbe. Eleinte a kis halak a szikzacskóból táplálkoznak, majd fokozatosan kapják a tápgranulátumot, ezt követően pedig a speciális pisztrángtápot. Utána természetes táplálékot fogyasztanak.
December vége felé a sebes pisztrángokon a sor; ilyenkor a már kikelt fajtestvéreket kihelyezik a nevelőmedencébe, és helyüket a másik törzsből vett ikrák foglalják el. A halak kétnyaras korukra érik el az egy kilogramm élősúlyt. Számos példányt azonban hamarabb kifognak, és filézve, füstölve vagy valami jó recept alapján elkészítve kerül az asztalunkra. A feldolgozást helyben végzik, miután Sáfrány László 1990-ben létrehozta az első hazai halfüstölőt.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu