Mag kerül a cement helyébe

Hazánk legnagyobb befogadóképességű egyterű gabonaraktárát alakították ki a korábbi cementraktár helyén Bélapátfalván. Az egykori cementgyár területén létrehozott ipari parkban áll az ezerkétszáz négyzetméter alapterületű csarnok, amelynek átalakítására és hasznosítására kft. alakult. Az ötlet gabonatárolóra vonatkozott, ám azóta továbbgondolták a lehetőségeket. Most már a biodízel-üzemanyagok gyártásában is gondolkoznak, illetve az ehhez szükséges növényeket is fogadni tudják.

GazdálkodásKovács István2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Mag kerül a cement helyébe

- A napokban elkészülő szerződés szerint az első lépcsőben harmincezer tonna gabonafélét tudnak elhelyezni a tárolóban, a raktározás technológiáját két dolgozó már elsajátította. Ha beindul a nagyüzem, öt-hat fő foglalkoztatása válik lehetővé. Óriási előnye az új létesítménynek, hogy van vasúti csatlakozása is, így nem csak közúton érkezhet a termény Bélapátfalvára - nyilatkozta  az üzemeltető Gabon-Bip Kft. ügyvezetője.
A létesítményt avató Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: hazánkban évente 16 millió tonna gabonaféle terem, amelynek a felét használjuk fel. A tavalyról megmaradt nyolcmillió tonnából eddig 1,8 milliót sikerült eladni, a többi a bélapátfalvaihoz hasonló raktárakban vár a sorsára.

Ezek is érdekelhetnek