Buborékkal és anélkül

Mindinkább jobban kedveljük az ásványvizet, neves piackutató intézetek szerint ez a legnépszerűbb szomjoltó ital. Fogyasztása már nem függ annyira az időjárástól, mint a kilencvenes években, amikor nyáron négyszerte több fogyott, mint máskor. A GfK legújabb felmérése szerint a magyarok negyven százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ásványvizet. A nők jobban szeretik, mint a férfiak, a fővárosiak többet isznak, mint a vidékiek, végzettség szerint pedig a diplomások részesítik előnyben.

GazdálkodásPethes József2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Buborékkal és anélkül

A hazai ásványvízfogyasztás majdnem ötödével nőtt az elmúlt évben, s megközelítette a hétszázmillió litert, mondta Fehér Tibor, az Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke. Az egy főre jutó hetvenliteres fogyasztással azonban nem lehetünk elégedettek, hiszen a fejlett nyugat-európai országokban ennek a duplája is elfogy. Miközben a fogyasztás közel húsz százalékkal nőtt, az árbevétel csupán hat százalékkal lett nagyobb. Ennek oka, hogy az ásványvizek egyre olcsóbbak, főleg a kereskedelmi márkák piaci részesedésének növekedése miatt. A kereskedelmi láncok saját márkás termékeinek aránya már megközelíti a negyven százalékot. Egyébként pedig nem érdemes a legdrágább ásványvizet választani, ugyanis a különböző termékek összetétele között alig van különbség. Még ma is a szénsavval dúsított ásványvizek a kelendőbbek, de évről évre növekszik a "buboréktalanok" részaránya.
A hazai piacon 24-25 gyártó osztozik, melyek mintegy kétszáz termékkel vannak jelen. A forgalomban lévő ásványvizeket 30-35 kútból termelik ki. Ezek nemzeti kincsnek számítanak. Vannak közöttük 20-25 ezer éves lelőhelyek is. A cégek között óriási a harc, a piac hetven százalékát négy nagy vállalkozás uralja. Mindegyik gyártó célja a forgalom növelése, azonban számos vállalkozás nem tudja megelőlegezni a remélt sikerért a marketingköltségeket. Kitörési pont lehet egy-egy teljesen új termék bevezetése is. Erre jó példa a Buszesz Rt. óbudai ásványvize, amely alacsony nátriumtartalma miatt kedvezően befolyásolja a vérnyomást, magas magnéziumtartalma pedig jótékonyan hat a keringési rendszerre. Zentai László vezérigazgató elmondta, hogy emiatt csatlakoztak egy egészséges életmódot hirdető országos programhoz. Van már őszibarack-sárgadinnye és citrom-grapefrút ízű ásványvizük is. Ezeket olyan természetes anyaggal dúsítják, amely fontos szerepet játszik a szervezet zsírlebontásában, így fogyókúrázóknak is ajánlhatók.

Ezek is érdekelhetnek