SAPARD-finálétól AVOP-nyitányig

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv részeként működő Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében igényelhető támogatásokra vonatkozó pályázati felhívások 2004 első felében jelentek meg. Összesen 9800 pályázat érkezett be, a több mint 105 milliárd forintos keretet nyolcvan százalékkal "túligényelték".

GazdálkodásT. Dögei Imre2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
SAPARD-finálétól AVOP-nyitányig

A pályázatok feldolgozása alapján az irányító hatóság (az FVM agrár- és vidékfejlesztési főosztálya) eddig mintegy négyezer pályázatot fogadott el 111 milliárdos támogatási igénnyel. (Ez magasabb, mint a keret, de a többlet nem haladja meg az Európai Unió brüsszeli bizottsága által elfogadott mértéket.)
A már hatályba lépett 3807 támogatási szerződésben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csaknem 102 milliárd forintra vállalt kötelezettséget. Ennek több mint hatvan százaléka a mezőgazdasági beruházások támogatását célozza, 14 százaléka az élelmiszeripart, 18-19 százaléka pedig a vidéki térségek fejlesztését segíti. Október elejére az MVH 3041 pályázónak összesen 58,3 milliárd forint támogatást fizetett ki. Az AVOP-támogatás - a SAPARD-hoz hasonlóan - utófinanszírozási rendszerű, azaz csak a jóváhagyott projekt megvalósítása után folyósítható.
A helyi közösségekre és a tapasztalatcserélő hálózatokra építő, úgynevezett LEADER+ programra biztosított 4 milliárd 576 millió forintból az eddig elfogadott 117 pályázatból 112-re 301 millió forintot fizetett ki az MVH.
Az agrár- és vidékfejlesztési előcsatlakozási segélyprogram, a SAPARD (amelynek támogatásai 2004 áprilisában zárultak) lebonyolítása jóval előbbre tart: a 63,3 milliárdos támogatás több mint kilencven százalékát kifizette az MVH.

Ezek is érdekelhetnek