Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kevés olyan hazai termékről hallani, amelynek nincsen számottevő versenytársa a piacon. Ilyenek a paprikakrémek, melyek kiváló minőségű, itthoni alapanyagból készülnek.
Most van a paprika feldolgozásának dandárja a legnagyobb termelő, az Univer Product Zrt. hetényegyházi üzemében, ahol egyszerű technológiával, a legszigorúbb minőségi és higiéniai követelmények betartásával készülnek a háziasszonyok konyhájában ma már nélkülözhetetlen paprikakrémek. A cég vezérigazgatója, Molitórisz Károly elégedett az idei fűszerpaprika minőségével, mert kitűnő a szín- és szárazanyag-tartalma. A mennyiségre sincs panasza. Mivel a paprikafeldolgozók egy részénél még tavalyi készletek is vannak, visszafogták az őrleménynek való felvásárlását. A termelők rengeteg alapanyagot zúdítottak volna a cégre, ám az Univernél csak a velük szerződött - a vezérigazgató szavaival élve: megfelelő múlttal rendelkező - termelőktől-beszállítóktól vásárolnak.
Körülbelül 4,5 ezer tonna nyers paprikát vesznek évente. Tavaly például 1550,6 tonna pritamint, 1533,5 tonna erős, illetve 1289,6 tonna édes fűszerpaprikát dolgoztak fel a 120 főnek munkát adó üzemben. Fehérné Gáspár Katalin gazdasági és beszerzési vezérigazgató-helyettes büszke rá, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a környékbeli termelőkkel. Évente körülbelül ötszáz gazdával kötnek szerződést paprikatermesztésre. Olyan ösztönző rendszert vezettek be, hogy aki velük szövetkezik, az nem fizet rá a boltra. Támogatják ugyanis azokat a hűséges őstermelőket, akik minden évben nekik adják el a terményeiket. Segítik a gazdákat szakmai tanácsokkal, korszerű fajták vetőmagjával, aminek árát a nyers áru értékéből vonják le, emellett kilónként tíz forint előleggel támogatják az idénymunkások bérét.
Olyan szerződési formát alakítottak ki, amely szerint a három év átlagában beszállított mennyiségre extra magas árat fizetnek, ami jóval meghaladja a mindenkori piaci felvásárlási árat. Ha valaki az adott mennyiség (kvóta) fölött is szerződik, azt a tételt piaci áron veszik át. Idén például a termelő 140 forintot kap a három év átlagában leadott mennyiségű édes fűszerpaprika kilójáért, a kvótája fölötti tételért pedig a piaci ár, vagyis kilónként 80 forint illeti meg. Az erős fűszerpaprika kilónkénti extra ára ebben az évben 153 forint, a piaci ár 90 forint.
Miért jutalmazzák a hűséges gazdákat? Megtörtént, hogy a nehéz anyagi helyzetben levő termelők eladták a terményüket olyan felvásárlóknak, akik ráígértek az áraikra, és egy-két forinttal többet adtak a termény kilójáért. A rendszeres beszállítónak ma már nem érdeke, hogy másnak adja az árut, hiszen szépen megfizetik. Így nem csoda, ha a termelők az üzem 70-80 kilométeres körzetéből is szállítanak Hetényegyházára. Az alapanyag többsége 30-40 kilométeres körzetből, főként Szabadszállásról, Kunadacsról érkezik. Az utóbbi, kétezer lelkes településen például 150 millió forint értékben szerződnek paprikára. Okosan tette, aki pritaminpaprikára is kötött idén termeltetési szerződést az Univerrel. Exportőreink ugyanis nem keresik a pritamint, így máskülönben potom áron vesztegethetnék.
Nagydíj
Nagydíjat nyert az idei Magyar Termék Nagydíj pályázaton a Piros Arany, az Erős Pista, az Édes Anna. E termékek az Univer első "gyermekei", és lassacskán belelépnek a negyedik X-be. A technológia sokat fejlődött az évtizedek során, ám a receptúra ugyanaz, mint a kezdetekkor.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu