Forgatag a sajtutcában

Csermajor, a Győr-Moson-Sopron megyei kisközség már régóta sajtkészítőiről híres. Az itt lévő Újhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Iskolából kerülnek ki a képzett tejipari szakemberek, s immár több mint egy évtizede a vitnyédi tó partján rendezik meg az őszi sajtfesztivált.

Gazdálkodás2008. 10. 22. szerda2008. 10. 22.
Forgatag a sajtutcában

A hangulatos „sajtutcában” az idén is az ország minden részéből érkezett gyártók állították ki portékáikat. A sajtversenyre tizenkilenc cég hetvenféle termékkel jelentkezett, ami valamivel kevesebb, mint tavaly. Ennek okát a felszámolásokkal, illetve az üzemek összeolvadásával magyarázzák.
Nagy sikere volt az ország legnagyobb sajtjának, a nyolcvankilós füstölt ömlesztettnek, amely pillanatok alatt elfogyott. A látogatók élénken érdeklődtek a kecske- és a juhsajtok iránt, különösen a házi jellegűek, a kis üzemekben készültek voltak kelendőek.
Külön öröm, hogy évről évre a kecske- meg a juhsajtfélék mind szélesebb választékával találkozhatunk, és egyre jobb minőségűek a magyar termékek – mondta Lacza János főrendező, a csermajori iskola igazgatója, aki szerint ez főleg a szigorúbb előírásoknak, a zártabb gyártási technológiának és a nagyobb versenynek köszönhető. Egy évtized óta igen jelentős a változás, hiszen akkor még inkább a trappista uralkodott hazánkban, mára pedig ezerféle a választék, különösen az ízesített sajtokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek