Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Elkészült a nagy mű: kilenc szervezet írta alá az élelmiszerkódexet, amely rendet tenne az üzletek polcain. A vásárlók szerint ugyanis kevés a magyar termék a boltokban, legyen hát előírás, hogy a kínált portéka legalább 80 százaléka hazai termelőktől származzon.
Kép: Hús- és hentesáru üzlet, virsli, sonka, sertéshús, baromfi 2004.12.29. fotó: Németh András Péter
Vajon milyen a fogadtatása a megegyezésnek? Erről kérdeztünk néhány érintettet. A szolnoki piac húsárudájánál egy hatalmas kartonpapíron filctollal írt hirdetményben közlik a fehér kötényesek, hogy „Magyar tenyésztésű állatok húsát kínáljuk!” Bár a kódex július elsejétől lesz hatályos, a hentesek nyilván elébük mennek a vásárlóknak. Ezzel egyetért Csepeli Lajos, a COOP Hungary igazgatóságának elnöke is. Ők már eddig is 85 százalékban magyar eredetű árut forgalmaztak – mondja –, így nem lesz gondjuk a kódexben foglaltak betartásával. Hogy nagyobb lesz a verseny a magyar árukért? Ebbe beszállnak szívesen, mert céljuk az, hogy tartani tudják az elért bevételi szintet. Ami talán meglepő, válság idején is terjeszkedni fognak, hiszen az a céljuk, hogy a napi bevásárláshoz az árut biztosítsák.
Nagykörűben, az ország cseresznyéskertjében gyönyörűség látni a hófehér fürtökkel gazdagon megrakott ágakat. A tavalyi betegségnek eddig híre-hamva sincs, lázasan permetez mindenki. Azt remélik, amennyiben a fagyosszentekkel sikerül kiegyezniük, igen jó termésre számíthatnak.
Marsi István felvásárlót viszont külföldre kötik a szerződései. Nem lenne egyszerűbb az itthoni üzletekben árulni a pompás germersdorfit? – kérdeztem tőle. Ám ő nem lelkesedett az ötletért. Elsősorban azért, mert a hazai vásárlók nem tudnák megadni érte azt az árat, amennyit külföldön fizetnek. Meg aztán a hazai felvevőpiac kicsi.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu