Nyúlhegyek Sonkádról

Nem kevesebb, mint 2500 embernek adhat egy-két éven belül az a nyúltermelési és feldolgozási integráció, amely a sonkádi nyúlfeldolgozó üzemre alapozna. Bár az alapkövet még csak most tették le a szatmári településen, de már rendelkeznek több ezer tonnás orosz megrendeléssel.

Gazdanet2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Nyúlhegyek Sonkádról

Nyúlfeldolgozó üzemet épít a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete (Vérosz) két külföldi magánbefektetővel Sonkádon, a kialakításra kerülő beszállítói tenyésztői hálózattal együtt 2.500 új álláshelyet teremtő program ipari létesítményének alapkövét pénteken helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben

Birta János, a Vérosz elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az évi 1.500 tonna húskészítményt előállító feldolgozó egymilliárd forintos költségből épül, s további 7 milliárd forint befektetésével vágóhidat, takarmánykeverőt és öt központi tenyésztő telepet hoznak létre a Sonkádhoz közeli Csaholcon, Csegöldön, Gacsályban, Kölcsén és Magosligeten. Sonkád környékének szatmári településein összesen 200 betéti társaság foglalkozik majd a tenyésztéssel, s 6.000 tonna nyúl exportálásához már rendelkeznek megrendeléssel is az orosz piacról, míg 1.500 tonnát feldolgozva Nyugat-Európában szándékoznak értékesíteni.

Birta János tájékoztatása szerint a nyúlfeldolgozó üzem építését a szerkezeti elemek legyártása után jövő tavasszal kezdik meg, és év végéig be is fejezik. Az üzemben kétszázan jutnak állandó munkaalkalomhoz, s készítenek majd a piacon keresett terméknek számító pácolt nyúlgerincet, továbbá nyúlvirslit, mortadellát, párizsit és pástétomot. További 2.300-an a felépülő vágóhídon, a takarmánykeverő üzemben, valamint a logisztikai, szállítmányozási létesítményrészben, illetve a nyúltenyésztői hálózatban és a takarmánynövények termesztésében vesznek részt.

A tenyésztést 450 anyaállat kihelyezésével kezdik, s az állományt a szaporulattal 90 ezer darabosra növelik majd. Sonkádon és környékén a Vérosz Vállalkozói Integrátori Programjában a Pannon fehér fajtájú nyulat nevelik, s dolgozzák majd fel, amelyet a Kaposvári Egyetem kutatói tenyésztettek ki.

Birta János arról is szólt, hogy elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű, a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó álláskeresőket kívánnak bevonni a tenyésztői programba. Valamennyien önfoglalkoztatók lesznek, s nemcsak a leadott állatok felvásárlási árából jutnak jövedelemhez, hanem részesednek az elért feldolgozói-kereskedelmi nyereségből is. Bandics Zsigmond, Sonkád MSZP-s polgármestere az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a tiszaháti térségben élők számára nagyon fontos a nyolcmilliárdos befektetéssel megvalósuló nyúltenyésztői-feldolgozói program, hiszen 25-30 százalékos jelenleg is a munkanélküliség a környéken.

Ezek is érdekelhetnek