Tudja, mi van az őrölt paprikában?

A magyar bevásárlóközpontokban kapható fűszerpaprikákból és paprikakrémekből vásárolt mintákat elemeztette laboratóriumi körülmények között az IPM újság. Az eredményük szerint a termékek 15 százaléka volt minőségi vagy egészségügyi problémás.

GazdanetO. Horváth György2010. 11. 02. kedd2010. 11. 02.

Kép: B‡tya, 2009. szeptember 26. Főszerpaprika szedŽs, B‡tya hat‡r‡ban. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Tudja, mi van az őrölt paprikában?
B‡tya, 2009. szeptember 26. Főszerpaprika szedŽs, B‡tya hat‡r‡ban. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az IPM őszi nagy tesztjében a magyar konyhához nélkülözhetetlen fűszerpaprika került górcső alá. Harminc különböző fűszerpaprikát és paprikakrémet vizsgáltak analitikai módszerekkel. A mintákat kizárólag a nagy bevásárlóközpontokban vásárolták. A 2004-es botrányokhoz képest a helyzet sokat javult, csupán a termékek 15%-a bizonyult rossz minőségűnek vagy az egészségre ártalmasnak.

Számszerűsítve: egy termékben a növényvédő szer-maradék, kettőben a baktériumok száma volt túl sok, egyben pedig az ártalmas kadmium mennyisége haladta meg az egészségügyi határértéket. A tesztben alig találtak olyan terméket, amely maradéktalanul megfelelt volna az előírásoknak, legtöbbjüknél a csomagolással és az őrlemény színével volt probléma.

Gyakorlatilag eldönthetetlen, hogy a csomagokban mennyi a külföldi (kínai, vietnami, szerb stb.) paprikaőrlemény, mert a gyártók kérésre sem voltak hajlandók elárulni az arányt. Ezt törvényesen tehetik, mert az utóbbi években a magyar paprikát védeni hivatott jogszabályok egyre engedékenyebbekké váltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek