Orbán: a bankárkorszak gátolta az agrárium fejlődését

A pénzpiac újraszabályozása után újra kell szabályozni a mezőgazdaságot is. Eddig a bankárkorszak használta ki az ágazatot, ezért meg kell teremteni a helyben termelt termékek élelmiszerré való feldolgozás és értékesítés nemzeti és nemzetközi feltételeit, ami egyben az euróválságra is választ jelent – többek között erről beszélt Orbán Viktor az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) megnyitóján.

Gazdanet2011. 09. 29. csütörtök2011. 09. 29.
Orbán: a bankárkorszak gátolta az agrárium fejlődését

Csak az ebben az évben világszerte több tízmillióval nő azoknak az embereknek a száma, akiket közvetlenül fenyeget az éhezés, az élelmiszer hiánya hatalmas térségeket tesz instabillá – hívta fel a figyelmet a mezőgazdaság fontosságára Orbán Viktor. A válság, a világgazdaság felgyorsult átrendeződése újra ráébreszt bennünket arra, hogy sem értékpapírokat, sem elektronikus kütyüket nem tudunk megenni – fűzte hozzá a fidesz.hu beszámolója szerint. Az élelmiszerek ára nő, mely nem csupán egy átmeneti egyensúlyhiány, hanem egy hosszú válság tartós következménye. A fejlett világban oly sokszor lenézett és háttérbe sorolt mezőgazdaság és élelmiszeripar ma egyre fontosabbá válik – szögezte le a kormányfő.

Mit fogunk enni? – kérdezik egyre többen világszerte. Orbán Viktor szerint mi, magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy erre a kérdésre századok óta mindig is volt egy jó válaszunk: helyben termelt, természetes – nem "génpiszkált" – alapanyagokból készült, jó ízű és egészséges magyar élelmiszert tudunk kínálni. Közismert tény, hogy értékes földjeink miatt sokkal több élelmet tudunk megtermelni, mint amennyit elfogyasztunk, mindig is a szélesebb régió éléskamrája voltunk – fűzte hozzá. A kormányfő leszögezte: nem szabad megelégedni csupán a nyersanyagok megtermelésével, hanem tartsuk meg helyben a feldolgozást is, ezzel munkát adva a magyarok tíz-, majd később százezreinek.

A kormányfő aláhúzta: egy piac szabályok nélkül nem piac többé, ezért a pénzpiac újraszabályozása után újra kell szabályozni a mezőgazdaságot is nemzetközi szinten és Magyarországon is. "Az a piac, amelyik nem szabályozott, inkább lutri, ahol a szerencse mindig a legcinikusabbakra mosolyog rá, ahelyett, hogy elismerné a munkát, a befektetést és értékteremtést" - fogalmazott. Az újra és újra fellángoló euróválság sok kárt okoz ugyan, de lehetőségeket is hordoz magában – emelte ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint az egyik ilyen lehetőséget a mezőgazdaság jelenti. A mezőgazdasági és a minőségi élelmiszerek felértékelődése számunkra az egyik kitörési pont – jegyezte meg.

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország megújulása azt is jelenti, hogy meg kell újítanunk a földhöz, a gazdálkodáshoz való viszonyunkat. A föld megtanítja az embert a valóság tiszteletére, és arra, hogy a munkában higgyen, ne az illúziókban, utópiákban, spekulációkban, trükkökben – fűzte hozzá. A kormányfő aláhúzta, egyre inkább vissza kell térnünk a valósághoz, újra meg kell tanulnunk becsülni a föld és a munka értékét. Ezért is került be az új alaptörvényébe a termőföld védelme, ezért indít a kormány programot arra, hogy minél több magyar család juthasson termőföldhöz. Aki hitelekből él, nem lehet a maga ura, aki hitelekből él, nem dönthet saját életéről, aki adós, annak munkáján mindig valaki más keres – fogalmazott a miniszterelnök.

Ahhoz, hogy egyre több magyar ember élhessen meg gazdálkodásból, jó minőségű élelmiszerek előállításából, egymás után le kell bontani azokat a gátakat, amelyeket előbb a diktatúra, majd a bankárkorszak állított az önálló szabad gazdálkodás útjába – fejtette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint helyre kell állítani a város és falu közötti közvetlen kapcsolatot is. Valaha természetes volt, hogy a falu látta el a várost, most pedig már az válik gyakorlattá, hogy a falusiak járnak be a városi nagyáruházakba, ahol tudvalevő, hogy többségében silány, külföldi termékkel árasztják el őket – fűzte hozzá. Abból nem engedhetünk, hogy a magyar ember asztalán jó minőségű, egészséges, magyar élelmiszer legyen – szögezte le. A kormányfő szerint már vannak biztató eredmények: az őstermelők közvetlenül értékesíthetnek, gazdapiacok is szép számmal vannak. Igenis van esély a rosszabb minőségű, külföldi dömping és élelmiszeripari hulladék visszaszorítására is. A kormányzat új lehetőséget teremt szabályok és törvények megalkotásával, az emberek pedig előbb-utóbb rájönnek, hogy mi szolgálja az érdeküket, vagyis a jobb minőségű magyar terméket vásárolják – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben mezőgazdasági ország – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint szükség van az iparra, és dolgozni is kell az ország iparosodási programján, de az ipar nem szoríthatja ki a mezőgazdaságot, legfeljebb mellé léphet.

Ezek is érdekelhetnek