Hentesek húsvéti szomorúsága

Az ország ünnepel, de bánatosak a hentesei. Évről évre a húsvét előtti hetekben rendre beszámol az ágazat helyzetéről annak legnagyobb szervezete, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, de évek óta nem tud jó hírt mondani. Most sem volt másként.

GazdanetO. Horváth György2012. 03. 28. szerda2012. 03. 28.
Hentesek húsvéti szomorúsága

Kevesebb a disznó az országban, kevesebbet vágnak a húsiparosok, csökkent a bevétel és a nyereség. Jó hír, hogy csökkent az import is a gyenge forint miatt. Drágult a sertés – öröm az állattartóknak – bánat a feldolgozónak. Ez a tavalyi év rövid mérlege.

Bővebben: az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint mintegy 3 millió élősertés volt Magyarországon. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az anyakocák száma tavaly - 210 ezer - ugyancsak 4 százalékkal volt kevesebb mint 2010-ben. A vágások száma országosan elérte a 4,3 milliót, ami 7 százalékkal - mintegy 300 ezerrel - volt kisebb az előző évinél. A magas árak miatt az élősertés import 42 százalékkal csökkent - mondta az elnök.

Az élősertések ára átlagosan 30 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Ezt a jelentős alapanyag drágulást a feldolgozó üzemek a kiskereskedelmi szállításkor az átadási árban nem tudták érvényesíteni - jelezte a Hússzövetség elnöke. A további költségtényezők jelentős emelkedése - például az áfa emelése - nagy mértékben abba az irányba hat, hogy tovább szűkül az iparág legális szereplőinek tevékenysége, és nő a fekete gazdaság arány. Ez most a becslés szerint 30 százalék körül mozoghat - mondta Éder Tamás az MTI-nek. Mindez szerinte odavezetett, hogy sok feldolgozó került bajba.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkár a rendezvényen kijelentette: nem ért egyet a Hússzövetség elnökének azzal az állításával, hogy a hús ágazat az idén még a tavalyinál is több élelmiszer-felügyeleti díjat fizetne, mert 3 milliárd forint helyett az idén 1,5 milliárd forint lesz ez a költség a számítások szerint.

Sánta Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati szakértője arról beszélt, hogy a múlt évben Magyarországon az emberek mintegy 450 milliárd forint körüli összeget költöttek húsáruk vásárlására. Húsvéti füstölt áruk vételére ebből az összegből mintegy 7 milliárd forintot költöttek. Ez 6200 tonna füstölt áru megvásárlását jelentette.

Ezek is érdekelhetnek