Egymilliárd eurós adócsalás Magyarországon!

„Hatékony megoldás lenne az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának 27százalékról 10 százalék alá csökkentése. Így megszűnik a csalás alapvető oka, növekszik a beszedett adók mennyisége és ezáltal a költségvetés bevételei.” – olvasható a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért élelmiszeripari koalíció nyílt levelében.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 10. vasárnap2012. 06. 10.
Egymilliárd eurós adócsalás Magyarországon!

A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért – mely a Bonafarm csoport és a Bunge Zrt. együttes kezdeményezésével jött létre az orientpress.hu szerint – magában egyesíti az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit, beleértve a tej, hús, baromfi, sütőipar, cukor, zöldség és gyümölcs, étolaj és kávé ágazatokat.

Éder Tamás, a Bonafarm képviselője, a találkozón kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy néhány cég törvénytelen tevékenysége veszélybe sodorja a teljes magyar alapvető élelmiszer-termelő ágazatot, és súlyos károkat okoz a jogszabályokat betartó szereplőknek. Az ÁFA-csalás mértékét csak az alapvető élelmiszerek esetében évi 150-300 milliárd forintra becsülik. A Fórum ezért hamarosan párbeszédet kezdeményez a kormánnyal és hatóságokkal, valamint olyan, egyeztetett, fenntartható megoldási javaslatot tesz, amely előnyös a költségvetés számára és egyúttal biztosítékot jelent az élelmiszeripar jövőjét tekintve.”

Első lépésként a Fórum megbízást adott az Ernst&Young nemzetközileg is elismert független adószakértőinek, hogy folytassanak le egy, az alapvető élelmiszerek teljes körére kiterjedő vizsgálatot, bemutatva úgy az állami költségvetést, mint az iparágat ért károkat, egyúttal konkrét megoldási javaslatot is téve a problémák hatékony orvoslására.

A Bunge részéről Buff Greebe az alábbi kiegészítéssel élt: „Az étolaj-szektorra már elkészült Ernst&Young-elemzés azt mutatja, hogy hatékony megoldás lenne az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának 27százalékról 10 százalék alá csökkentése. Így megszűnik a csalás alapvető oka, növekszik a beszedett adók mennyisége és ezáltal a költségvetés bevételei.” – olvasható a Fórum nyílt levelében.

 

Ezek is érdekelhetnek