Nincs pénz disznóra – Le fog állni a Gyulai Húskombinát?

A felszámolást bonyolító cég nem tervezi a Gyulai Húskombinát teljes leállítását az eljárás alatt sem, a vállalat vezérigazgatója szerint azonban jövő héttől nem tudják tovább finanszírozni termelést.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 18. csütörtök2012. 10. 18.

Kép: Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

Nincs pénz disznóra – Le fog állni a Gyulai Húskombinát?
Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. korábban ígéretet tett a szakszervezeteknek arra, hogy a termelés a felszámolás alatt sem áll le, Petrusán Györgyné szakszervezeti elnök még a dolgozók körében uralkodó teljes bizonytalanságról számol be. Erre csak ráerősítettek Ruck János vezérigazgató szavai, aki a húskombinát utolsó tartalékainak kimerüléséről beszélt a tegnapi munkásgyűlésen. „A számlavezető bankok 11 napja a húskombinát számlájára befolyt árbevétel lehívását sem engedélyezik a hiteltartozások miatt, és a pénzek részleges engedményezésében sem vezettek eredményre a tárgyalások.” – mondta el a vezérigazgató. A társaság tartozása összesen mintegy 3 milliárdra rúg, melyből 1,2 milliárd a forgóeszköz hitel összege, a többi hosszúlejáratú, beruházási célú hitel.

A mai nap az utolsó, melyen még folyik a termelés, ennyi alapanyag megvásárlására volt még ugyanis pénze a vállalatnak. A hét többi napján a négyszáz dolgozóból 150-200 ember dolgozik majd tovább a szeletelő üzemben, a csomagolóban és a raktárakban, illetve logisztikai feladatok ellátására. Ruck János szerint eddig azért nem kezdeményezték a dolgozók elbocsátását, mert minden jel a termelés folytatására mutatott, de azóta kiderült, a kiemelt státusz nem garantálja ezt. A húskombinát sorsa a vezérigazgató szerint napokon belül eldőlhet, a 15 napos fellebbezési határidő ugyanis lerövidíthető, ha erről a jogáról a vállalat lemond. A javaslatot ma tárgyalja meg az igazgatótanács.

Ezek is érdekelhetnek