Húsgyárakat vesznek a városok

Három város összesen 5,3 milliárd forint adóforintot költ három húsipari cég megmentésére. Gyula önkormányzata 1,8 milliárd forinttal, Kaposvár 2, Pápa 1,5 milliárddal szállhat be a cégekbe. E pénzeket tavaly év végén egy kormányrendelettel biztosították a városoknak, helyi munkahelyek védelme címszóval.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 08. kedd2013. 01. 08.
Húsgyárakat vesznek a városok

Egy-két héten belül megalakul Gyulán az az önkormányzati tulajdonú húsipari cég, amely megvásárolja a felszámolt társaság vagyontárgyait. Az új cégbe a környékbeli termelőket is bevonja az önkormányzat.

Kaposvár polgármestere is bejelentette, hogy az év végén a kormánytól kapott 3,5 milliárd forintból 2 milliárddal szállna be a város a helyi Kométába, de a sertésbeszállítókat is érdekeltté szeretné tenni a gyár fenntartásában. Kaposvár azt kéri tőlük, hogy a nekik járó tartozások egy részét tőkésítsék, és így ők is legyenek a feldolgozó tulajdonosai. Az önkormányzat azt is kérte a Kométa vezetését, hogy állapodjanak meg a Magyar Fejlesztési Bankkal, hogy beruházási hitelt nyújtson, ami újabb száz ember felvételét biztosítaná. Az egyezségekre a tervek szerint január 20-ig sor kerül – tette hozzá a polgármester. Az egyes önkormányzatok feladatainak támogatása jogcímén juthat pénzhez a somogyi megyeszékhely is. Szakértők szerint ennek fő célja részben a nehéz helyzetbe jutott húsipari cégek megsegítése, ezzel a munkahelyek megőrzése. A Kométa esetében 900 család sorsa a tét. A város nem adhat hitelt, s nem is ajándékozhatja oda a pénzt, ezért az önkormányzat vagy valamelyik cége tulajdonosként száll be a Kométába: vagy a meglévő részvények egy részének megvásárlásával, vagy tőkeemeléssel kerülhet „kapun” belülre.

Pápa tavaly év végén hasonló módon 1,5 milliárd forintot kapott, a kérdés, hogy az adófizetők pénzét az utóbbi években egyszer már talpra állított helyi húsipari cég megmentésére kell-e fordítani. A gyulaihoz hasonlóan megsegített pápai önkormányzat már meg is alapította a helyi cégét.

A legnagyobb bajban lévő két kapuvári céggel kapcsolatos tervekről eddig nem szóltak a hírek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek