Brüsszel: nem sértett jogot a Gyulai támogatása!

Az EU Agrárigazgatósága szerint nem történt tiltott állami támogatás, fellélegezhetnek azok, akik ettől féltek. Tavaly év végén döntött a kormány, hogy a bajban lévő húsipari cégek közül háromnak összesen 6,8 milliárd forint segítséget adott az önkormányzatokon keresztül. A másik kettőnél még nem szállt fel a fehér füst.

GazdanetO. Horváth György2013. 03. 04. hétfő2013. 03. 04.
Brüsszel: nem sértett jogot a Gyulai támogatása!

Az EU Agrárigazgatósága a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárához eljuttatott állásfoglalása szerint a gyulai húsipar nem részesült tiltott állami támogatásban. A beol.hu információit megerősítette Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar állam 1,8 milliárd forintot biztosított gazdaságfejlesztésre és a munkahelyek megőrzésére a gyulai önkormányzatnak. A városi képviselő-testület ezután döntött arról, hogy az összeget a város húsiparának újjászervezésére fordítják. Az elképzelést több támadás érte, mivel állami pénzből nem lehet veszteséges üzemeket támogatni. Ebben az esetben azonban nem ez történt, a központi források nem a Gyulai Húskombináthoz jutottak el, hanem egy újonnan alapított önkormányzati tulajdonú társasághoz - írja a Beol.

Nagy kérdés, hogy milyen lesz a megítélése a pápai és a kaposvári üzemeknek. Ugyanis ezek megsegítésére 5 milliárdot juttatott szintén az önkormányzatokhoz az állam, csakhogy e két cég nem ment tönkre, nem állt felszámolás alatt, nem egy, a régi vállalkozás alapjain lévő új húsfeldolgozó, hanem a működő patinás cégek kapják önkormányzati áttéttel az állami milliárdokat.

Ezek is érdekelhetnek