A VM kiáll a birkapörkölt mellett

Az utóbbi hetekben élesebb szakmai vita alakult ki arról, mi is tekinthető hungarikumnak, s mi nem. Pontosabban a Hungarikum Szövetség, mint civil fórum sérelmezte a Hungarikum Bizottság döntését arról, hogy a karcagi birkapörköltet is hungarikummá minősítette.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 23. kedd2013. 07. 23.
A VM kiáll a birkapörkölt mellett

Az agrártárca majd egy hetes gondolkodási idő után kiállt a birkapörkölt mellett. Pontosabban a karcagi változatát tekinti hivatalosan is hungarikumnak. Mint közleményükben írják „a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény felhatalmazása alapján a Hungarikum Bizottság ellátja tevékenységét, tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek delegálják.


Mindezt azért kellett a Vidékfejlesztési Minisztériumnak hivatalosan is közölnie, mert a múlt héten a Hungarikum Szövetség megtámadta a pörköltről szóló döntést, mondván az ilyen és ehhez hasonló értékeink hungarikummá minősítése felhígítja más hungarikum értékét. Ezért a szövetség egyeztetést kezdeményezett a Hungarikum Bizottsággal a hungarikum törvény általuk szükségesnek tartott módosításáról. A bizottságot az agrárminiszter vezeti – aki nem mellékesen Karcag város szülöttje és polgármestere is volt 1990-2010 között – ezért e kritika és meghívás neki is szólt személyesen.
Nos, a tárca egyértelműen fogalmaz: nincs szükség a törvény módosítására, a bizottság munkájának megreformálására. A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-i megalakulása óta látja el a törvényben foglalt szakmai feladatait. Ezek közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása. A törvény szerinti nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

Ennélfogva a Vidékfejlesztési Minisztérium szeretné nyomatékosítani, hogy a fentiek okán egy-egy civil szerveződés, így a Hungarikum Szövetség álláspontja sem tekinthető a Hungarikum Bizottság álláspontjának. Ezáltal az olyan rosszindulatú híresztelések, mint legutóbb pl. a karcagi birkapörkölt hagyományának megkérdőjelezése, szakmai tájékozatlanságra is utalnak. A karcagi birkapörkölt hosszú ideje az UNESCO nemzeti örökség-listáján is szereplő különlegesség, melynek okán egyértelműen méltó helyen van a hungarikumok között is, miképpen jó eséllyel indul majd a megmérettetésben a bajai halászlé vagy akár a szegedi paprika is – szögezi le a tárca közleménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek