Jó hír lehet: a családok 70 százaléka tervez lakáskorszerűsítést

Tízből hét magyar család tervez valamilyen felújítást, korszerűsítést az otthonában a következő öt évben – derül ki az OTP Lakástakarék felmérésből. Legtöbbjük a konyha, a fürdőszoba felújításával, valamint energetikai korszerűsítéssel, vagy lakásbővítéssel tenné komfortosabbá lakhelyét.

GazdanetO. Horváth György2014. 03. 27. csütörtök2014. 03. 27.
Jó hír lehet: a családok 70 százaléka tervez lakáskorszerűsítést

A cég példaszámításaiból az is kiderül, hogy már napi két kávé árának félretevésével milliós nagyságrendű összeget lehet összegyűjteni ilyen időtávon az otthon felújítására. Az április 2-6. között megrendezendő Construma építőipari szakkiállításon számos hasznos információt szerezhetnek az érdeklődők a lakáskorszerűsítési munkákról és a finanszírozási oldalukról egyaránt.

A magyar családok jelentős részénél napirenden van az otthonuk korszerűsítése, felújítása – derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből. A mintegy 500 megkérdezett 39 százaléka tervez egy éven belül valamilyen – akár kisebb – felújítást az otthonában, 17 százalékuk a következő 1-2 évben vágna bele a korszerűsítési munkálatokba, míg további 14 százalék öt éven belül látja reálisnak, hogy hasonló beruházásba fogjon. Tízből hét család tervez tehát valamilyen felújítást az elkövetkező öt évben, miközben a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint harmada mondta azt, hogy semmilyen korszerűsítést nem tervez ez idő alatt. „Az otthonuk fejlesztésével tudatosan próbálnak javítani az életkörülményeiken a magyar családok, természetesen az anyagi lehetőségeikhez mérten” – jegyzi meg Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Meglátása szerint az, hogy a válaszadók több mint egyharmada már egy éven belül belevágna a felújításba, valószínűleg azzal is összefüggésbe hozható, hogy tavasszal van igazán a felújítási munkálatok szezonja, ezért foglalkoztathat többeket most a kérdés.

Az OTP Lakástakarék felmérése arra is kereste a választ, hogy milyen felújításokat terveznek az ingatlanjukban a megkérdezettek. A válaszadók legnagyobb része, 37 százaléka azt válaszolta, hogy a konyhát és/vagy a fürdőszobát újítaná fel elsőként, illetve hasonló arány, 36 százalék fordítaná az ingatlanja energiakorszerűsítésére az összeget, azaz például az ajtók, ablakok cseréjére, hőszigetelésre, vagy a fűtési rendszer modernizálására. A válaszadók 13 százaléka a lakás bővítését jelölte meg célként - például a tetőtér beépítését, galériaépítést vagy a különböző szobák egybenyitását vagy a lakás elosztásának átalakítását. A megkérdezettek 11 százaléka a lakófelüleletek – hálószoba, nappali – felújításába kezdene bele, míg 3 százalék a gyerekek szobáira költené az összeget.

Ezek is érdekelhetnek