Több ragadozó is evett a lépfenés marhából

– Két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett a lépfenével fertőzött marhahúsból a debreceni állatkertben, egy oroszlán elpusztult, a többi állatot megelőző gyógykezelés után megfigyelés alatt tartják – mondta el a helyi Állategészségügyi igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 12. szombat2014. 04. 12.
Több ragadozó is evett a lépfenés marhából

Tischler István közölte: hétfőn egy leopárd is elpusztult az állatkertben, de annak nincs köze a lépfenefertőzéshez.
A hajdú-bihari Esztárról került a debreceni állatkertbe a lépfenével fertőzött szarvasmarha. A gazdaságban, amelyben csak ezt az egy marhát tartották, zárlatot rendeltek el, a sertések és a kutyák megelőző gyógykezelést kaptak. A nagy mennyiségű szálastakarmány fertőtlenítése pedig folyamatban van, várhatóan hétfőre fejeződik be. Ezek után húsz napig megfigyelés alatt tartják az állatokat, csak utána oldhatják fel a zárlatot – ismertette az Állategészségügyi igazgató.

A debreceni állatkertben mintegy hetven állatot kell vakcinázni, amelyek fogékonyak lehetnek a fertőzésre, és csak ha ezzel végeztek, utána fogadhat ismét látogatókat az intézmény. A fertőzött eledelt és mindent, ami érintkezhetett a fertőzött állattal, ártalmatlanítottak – jegyezte meg Tischler István.

Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a lépfene emberről emberre, állatról állatra, állatról emberre nem terjed.
Állatok csak fertőzött állat fogyasztásával kaphatják el, emberek pedig csak akkor, ha nem megfelelően készítik el az ételt vagy puszta kézzel boncolnak fertőzött állatot. Ugyanakkor a betegség antibiotikumokkal jól kezelhető – fűzte hozzá.
 

Ezek is érdekelhetnek