Mérgezhet a spagetti!

Gombaméreggel szennyezett spagetti miatt adott ki vészjelzést az unió élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szervezete. Vélhetően gombás betegség miatt került az olaszok által gyártott „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékbe a méreg.

GazdanetO. Horváth György2014. 10. 28. kedd2014. 10. 28.
Mérgezhet a spagetti!

Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönköly spagetti került forgalomba 19 európai tagállamba n, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. Az érintett előállító – a felelős gyártói magatartásnak megfelelően – több termékét is kivonta a forgalomból. A gyors intézkedésnek köszönhetően hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül.

A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki. A cég ezért, a felelős gyártói magatartást szem előtt tartva, több termékét is kivonta a forgalomból.

Magyarországon a visszavont termékekből a gyors intézkedésnek köszönhetően mindössze 3 db
500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül végső fogyasztók részére, a vásárlók értesítése folyamatban van. A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki webáruházban vásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el.

Ochratoxin-A (OTA) méreganyagról bővebben tájékozódhatnak a hivatal weboldalán:
https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/10_28_tonkoly_spagetti.html

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek