Moszkva tovább keménykedik

Amennyiben fennmaradnak az Oroszország-ellenes szankciók, úgy Moszkva is meghosszabbítja az élelmiszer-embargót - közölte Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

GazdanetO. Horváth György2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.
Moszkva tovább keménykedik

"Úgy gondolom, hogy egyszerűen fenntartjuk a status quo-t" - mondta és hozzátette, hogy a tavaly bevezetett nyugati szankciókra válaszul alkalmazott élelmiszer-behozatali korlátozást "kisebb módosításokkal" meghosszabbíthatják. Közlése szerint az intézkedés "szimmetrikus" lesz. Alekszej Uljukajev ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az uniós szankciós politikára adandó orosz válaszlépések érintik majd a gazdaság más területeit.  

Az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszej Lihacsev orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Moszkva "nagy valószínűséggel" meghosszabbítja a nyugati büntetőintézkedésekre válaszul hatályba léptetett ellenintézkedéseket. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a Nyugat fenntartja majd az Oroszországgal szemben foganatosított gazdasági-politikai szankciókat.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió kormányai gyakorlatilag egyetértésre jutottak abban, hogy fél évvel, 2016. január végéig meghosszabbítják az Oroszországgal szemben ukrajnai szerepvállalása miatt hozott szankciókat. A végleges döntést várhatóan hétfőn hozzák meg a külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén.

Moszkva Ukrajna-politikája, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása (2014. március vége), és Moszkvának a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt tavaly áprilistól nyugati államok egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben. 

Erre válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az utasítást, amellyel tilalmat rendelt el egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Az embargó egyebek között a marha-, disznó, és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozik.

 

Ezek is érdekelhetnek