Szöllősi az Év bortermelője

Az Év Bortermelője 2015 megmérettetésen Szöllősi Mihály, neszmélyi borászt választotta a Magyar Bor Akadémia. Borászattal kapcsolatos hír az is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2015. december 8-án új elnököt választott Légli Ottó személyében.

GazdanetO. Horváth György2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.

Fotó: Zsolt Szigetvary

Szöllősi az Év bortermelője Fotó: Zsolt Szigetvary

Hatan kaptak azonos számú szavazatot és lettek végeredményben győztesek az idei Év Bortermelője 2015 megmérettetésen, melyet a Magyar Bor Akadémia szervez. Közülük Szöllősi Mihály, neszmélyi borászt választotta a zsűri. A díjazás nem egy év egy kiváló bora után ítélhető oda, hanem a nyertest igazából több éves, évtizedes munkája alapján jutalmazzák a díjjal. A legtöbb esetben az eddigi első helyezettek akár több évig is szerepeltek a legjobb 5-6 borász között, mire megkapták a kitüntetést. Szöllősi Mihály is felkerült már egyszer az elitbe még hat éve. Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése egyértelmű volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is, itt kezdett el saját bort készíteni pusztán kedvtelésből, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. Ma már 35 hektáron termelnek szőlőt, s fehér boraik nemzetközi szinten is eredményesek. Mihály büszke családjára, felesége és gyerekei nagyban hozzájárulnak a borászat sikereihez. Korábban nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a „Magyar Tudományos Akadémia bora” cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje lett Szöllősi bor, s 2009-ben elnyerte az Év Pincészete díjat is.

Borászattal kapcsolatos hír az is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2015. december 8-án új elnököt választott Légli Ottó személyében.

Ezek is érdekelhetnek