Visszatér-e a paradicsomi állapot?

A mostani 1500 hektár helyett jövőre már 2000 hektáron foglalkozhatnak a jól jövedelmező ipari paradicsommal a gazdálkodók, az ipari paprika helyzete azonban korántsem ilyen jó.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 02. hétfő2017. 10. 02.
Visszatér-e a paradicsomi állapot?

Alig tíz éve már temették sokan a szántóföldi, ipari paradicsom termesztést. Fúőként, ha a korábbi évtizedekre tekintett vissza az ember, az akkori termőterület szinte elhanyagolható méretűvé csökkent. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be, és félő volt, hogy nemcsak a termelés, de a feldolgozás is megszűnik az országban. Az Univer beruházásainak köszönhetően azonban megmenekült az ágazat, a termelés a többszörösére emelkedett. Az idén mintegy 1500 hektáron foglalkoztak ipari paradicsommal, becslések szerint 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz, jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számít a szakember.

Az Univer kecskeméti telephelyén augusztus végén adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét. A cég ezzel 140 ezer tonnára növelte, gyakorlatilag megduplázta éves kapacitását. A beruházás eredményeként jövőre 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a gazdálkodók - írta az MTI a Magyar Időkre hivatkozva. Az ipari paprika helyzete korántsem ilyen jó, a termelők egyre kisebb területen foglalkoznak szabadföldi paprikával, mert gyakorlatilag nincs, aki leszedje a terményt. Emiatt a feldolgozók is visszafogták a kapacitásaikat - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek