Monokról indul a kérdőív

Ügydöntő népszavazáshoz kezdte meg az aláírásgyűjtést a monoki polgármester. A cél: rákényszeríteni a parlamentet és a kormányzatot, hogy változtasson a hatályos segélyezési rendszer szabályain.

Hazai életSzijjártó Gabriella2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.

Kép: Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Monokról indul a kérdőív
Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Nem tudni pontosan, milyen kérdést, kérdéseket nyújtott be Szepessy Zsolt monoki polgármester az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), de lényegüket jól ismerhetjük. Lapunkban is folyamatosan beszámoltunk arról, milyen széles támogatásra tett szert Monok község önkormányzata, amikor – bár tudták, hogy a hatályos jogszabályokkal szembemennek – megváltoztatták a település segélyezési rendjét. Áprilisban, majd májusban két olyan rendeletet alkottak, melyek szerint egyrészt iskolalátogatáshoz kötötték a gyermekvédelmi támogatás kifizetését, másrészt úgy határoztak, hogy csak azok az aktív korú, nem munkaképtelen munkanélküliek kapnak szociális segélyt, akik megfelelő mennyiségű közmunkát vállalnak.
Monokot több tucat település követte, illetve támogatta. A kormányzat még tavasszal – amikor két hajdúsági polgármester hasonló ötlettel állt elő – megkezdte a segélyezési rendszer áttekintését, de azóta nem sok részlet került e munkáról nyilvánosságra. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter nem mondta ki eddig egyértelműen, hogy követhetetlen és elítélendő a monoki példa, hanem arról számolt be, hogy a tárca a kormánnyal – és az MSZP-frakcióval – párhuzamosan áttekinti a jogszabályokat. A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő viszont leszögezte, nem jogszerű, amit Monokon kitaláltak. Így vélekednek különféle jogvédő szervezetek is, akik szerint az Alkotmány szerint alanyi jogon jár a bajba jutottaknak az állami segély. (Ezért is lehet nehéz olyan kérdést megfogalmazni, melyet az OVB befogad.)
Az ország lakosságának vélhetően nagyobbik része viszont a továbbiakban tarthatatlannak véli a mostani segélyezési rendszert, mivel csaknem annyi jövedelmet biztosít egy családnak, mint, mondjuk, a minimálbérért végzett munka. Tehát a rendszer nem ösztönöz munkavállalásra, s az ország nem képes így kimászni abból a kátyúból, amelybe ellátórendszerével az utóbbi évtizedben beleragadt.
Ahhoz, hogy ügydöntő népszavazásra kerüljön sor, legalább 200 ezer aláírást kell Szepessy Zsoltnak begyűjtenie, érvényesítenie.

Ezek is érdekelhetnek