Csillagos karambola

A csillaggyümölcs igen érdekes formájával hívja fel magára a figyelmet. Így vélekedik Szabó Lajos, a Szent István Egyetem tanára is, aki több könyvet írt a trópusi, szubtrópusi gyümölcsökről, sőt maga is éveken keresztül élt különböző trópusi országokban, így első kézből ismeri ezt a növényt.

Házunk tájaBozsik József2008. 12. 19. péntek2008. 12. 19.
Csillagos karambola

A tudományos neve Averrhoa carambola, ebből terjedt el a karambola név, de az angolok nevezik star fruitnak is, hiszen ha a bordás gyümölcsöt keresztben felvágjuk, akkor csillag alakú szeleteket kapunk. A hazánkba érkező termések gyakran zöldes színűek, de szobahőmérsékleten pár nap alatt sárgára érnek és jellegzetes illattal ajándékoznak meg. Ez a gyümölcs nagy víztartalmának és frissítő ízének köszönhetően kiváló szomjoltó. Termése sárga, sárgászöld, bronz vagy narancssárga színű. Íze kicsit a birsalmára emlékeztet: egyszerre savanykás és édes.
Őshazája Malajzia és Délkelet-Ázsia. Fagyérzékeny, ezért az egyik legkényesebb, legnehezebben termeszthető trópusi növény. Állandó napsütést igényel, a legkisebb hideg is károsítja, a szelet is csak akkor szereti, ha az száraz és meleg. A csillaggyümölcs alacsony, örökzöld fán terem. Apró, rózsaszínű virágai fürtökben nyílnak folyamatosan, így egyszerre lehet a fán gyümölcsöt is, virágot is látni. A fa a magvetés utáni ötödik évben kezd teremni, az oltott növény már a harmadik évben. A magok csíráztatásához nagy melegre és párára van szükség. Homokkal kevert tőzeges földben, 28 fok körüli hőmérsékleten negyven nap alatt csírázik. A friss magokat a gyümölcsből való kiszedése után azonnal lehet vetni, a régebbi magokat langyos vízbe kell áztatni néhány órára, hogy a maghéj felpuhuljon. A fa számára fontos, hogy talaja enyhén savanyú kémhatású és jó vízáteresztő képességű legyen. Állandóan 20 Celsius-fok feletti, meleg, párás helyet kíván. Lakásban, fűtött üvegházban, fóliasátorban megfelelően lehet nevelni. Ha a magját el akarjuk vetni, óvatosan vágjuk fel, nehogy a magokat megsértsük!
Vásárláskor a sárga színű, hibátlan és kemény gyümölcsöt válasszuk. Az érett karambolát minél hamarabb fogyasszuk el, de szobahőmérsékleten mintegy öt napig, hűtőben egy-másfél hétig is tárolható. Az egyes csillaggyümölcsfajták formájukban mind hasonlóak, viszont különböznek méretükben és színárnyalataikban. A legismertebb és legfontosabb fajták: Arkin, Golden Star, Hoku, Maha, New Combe, Kaiang. A karambola íze igazi zsákbamacska, melyre csak a kóstolás a biztos módszer. Ennek ellenére vizsgáljuk meg a gyümölcs színét, ami sárga és hibátlan, illetve állagát, ami pedig kemény legyen. Sajnos az utólag beérő példány zamata jócskán elmarad a fán beérettől. Sokat segít azonban, ha nem fogyasztjuk el azonnal, hanem megvárjuk, míg élei barnulni kezdenek. A továbbiakban sem igényel hosszas előkészítést, ugyanis héjastól fogyasztható, de előtte mindenképpen alaposan mossuk meg. A gyümölcs sok káliumot, C-vitamint és kevés vasat, illetve cinket is tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek