Csőd közeli tanévkezdés

Ceruzák és tollak, kockás és vonalas füzetek, tankönyvek és sportszerek, és sok-sok más, amit a szülőknek minden évben be kell szerezni szeptember elseje előtt. Az iskolakezdés komoly terhet jelenta gyerekes családoknak. Számoljunk együtt!

Hírek, információkSzijjártó Gabriella2009. 08. 31. hétfő2009. 08. 31.

Kép: KecskemŽt, 2009. augusztus 25. Tanszerv‡s‡r, iskolakezdŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Csőd közeli tanévkezdés
KecskemŽt, 2009. augusztus 25. Tanszerv‡s‡r, iskolakezdŽs. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Húsz-harmincezer forint – a tavalyi évhez hasonlóan az idén is legalább ennyi kiadással kell számolniuk a szülőknek a becsengetés előtt, egy darab általános iskolás esetében. A tanszerek ára a júliusi áfaemelés miatt pár százalékkal nőtt ugyan, de ezt a nagy áruházak, hipermarketek akciókkal igyekeznek ellensúlyozni. A „minden kezdet nehéz” közhely igazsága sajnos súlyos ezrekben mérhető: egy elsős diák „üzembe helyezése” pluszkiadásokkal jár a nagyobbakhoz képest, hisz a tolltartótól a kottakirakón és a jelkártyákon át az iskolatáskáig mindent meg kell venni neki, hogy a tisztasági csomagról, a sportfelszerelésről és az íróasztalról (persze székestől) már ne is beszéljünk!

Választék aztán van bőven, nem panaszkodhatunk! Aki mindenből a legegyszerűbb és legolcsóbb terméket választja, annak „csupán” hat-hétezer forintot kell a kasszánál hagynia, míg egy ugyanolyan tartalmú, de márkás vagy színes iskolaszerekből álló csomag akár tizenötezret is kóstálhat.

Jó hír, hogy a tavalyi öt-hat százalékos drágulással ellentétben idén nem kell többet fizetni a tankönyvekért. Egy elsős általános iskolás könyvcsomagja átlagosan hat-hétezer, egy nyolcadikosé 14-15 ezer forint, míg egy gimnazistáé akár 20 ezer is lehet. A legolcsóbb tankönyv 106 forintba kerül. A legdrágábbak – immár hagyományosan – a nyelvkönyvek és a földrajz- és történelematlaszok, amelyek akár darabonként három-négyezret is érhetnek.

A tankönyvekért a rászorulóknak ezúttal sem kell fizetniük. A több mint félmillió, ingyenes tankönyvellátásra jogosult diák után tízezer forintos tankönyv-támogatási normatíva jár. Hogy mely diákok után kapják az iskolák? Ebből kell megoldani, hogy többek között a tartósan beteg, a testi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan akadályozott, a három- vagy többgyermekes családban élő, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok térítésmentesen jussanak a könyvekhez.

Az iskolakezdést a szülők munkáltatói is támogathatják, például a Sodexho Pass iskolakezdési támogatás utalvánnyal. Ez évente gyermekenként 21 450 forint értékben adható adómentesen az alkalmazottaknak. Érdemes rákérdezni a munkaadónál!

Ezek is érdekelhetnek