Több áfa-kedvezményt akar az élelmiszeripar

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) nem tartja kielégítőnek, hogy csupán néhány alapvető élelmiszer, mint a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében kerülne sor a középső, 18 százalékos általános forgalmi adó kulcs bevezetésére.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 04. 22. szerda2009. 04. 22.
Több áfa-kedvezményt akar az élelmiszeripar

A szövetség közleményében azt javasolja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök, és ezek feldolgozott, tartósított termékei, tej- és tejtermékek, kenyér-, pék- és sütőipari termékek, gabonaféleségek és őrlemények (például rizs, lisztféleségek), hús- és baromfiipari termékek (például tőkehús, feldolgozott készítmények), állati és növényi alapú zsiradékok (például sertészsír, margarinok, étolajok), tojás esetében is a tervezett kedvezményes áfa kulcsot alkalmazzák. A kormány tervei szerint 18 százalékos áfa kulcs alá csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna..

Felhívják a kormányzat figyelmét arra,  hogy az élelmiszerek meghatározó csoportjai esetében már a 20 százalékos áfa is jelentősen növelte a feketegazdaság súlyát, a tervezett 25 százalék ezt csak fokozza. Mivel a termékek jelentős része ebben a körben nem márkázott, nem előrecsomagolt és rendkívül gyorsan jut el az előállítótól a fogyasztóig, a rövid termékpálya okán az áfacsalás lebukási kockázata rendkívül kicsi. Ugyanakkor az adócsalás adta potenciális jövedelem egyre nagyobb.

Az ÉFOSZ által javasolt termékcsoportokban a hazai mezőgazdasági termelők és élelmiszer-előállítók is különösen érdekeltek. Az élelmiszerfogyasztás jelentős visszaesése a hazai élelmiszerlánc mentén is munkahelyek és vállalkozások megszűnését eredményezi, ami teljes mértékben ellentétes a kormányzat gazdaságélénkítő szándékaival.

Az ÉFOSZ hangsúlyozza: a hazai élelmiszertermelés azon ágazatok közé tartozik, amely hazai nyersanyagbázissal rendelkezik, és amelyet a szövetség álláspontja szerint a válságból való kibontakozás szempontjából is fejlesztésre váró stratégiai ágazatnak kell tekinteni.
 
Az élelmiszerek esetében ma Magyarországon alkalmazott 20 százalékos áfa már ma kimagasló a nemzetközi összehasonlításban, míg a 25 százalékos kulcs példátlannak nevezhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek