Teljes gőzzel Gyulán

Ismét a szokásos, a gazdasági válság előtti termelés folyik a gyulai húskombinátban, miután a tulajdonos újabb 300 millió forint tőkét biztosított a nagyüzemnek.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.

Kép: Gyula, 2009. m‡jus 12. Gyulai kolb‡sz, Gyulai Hśskombin‡t. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Teljes gőzzel Gyulán
Gyula, 2009. m‡jus 12. Gyulai kolb‡sz, Gyulai Hśskombin‡t. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Ruck János vezérigazgató elmondta: a tavaly ősszel likviditási válságba került cég az idei esztendő első felében megközelítőleg 25-30 százalékkal csökkentette a termelését, mert nem bírta finanszírozni az alapanyag-felvásárlását.


A csökkentett termeléshez szükséges beszerzéseket a tulajdonos, a nádudvari székhelyű Hage-Nagisz-csoport 400 millió forintos pénzügyi injekciója is segítette az első öt hónapban. A mostani, újabb 300 millió forintos pénzügyi átcsoportosítás a húskombinát javára pedig azt eredményezte, hogy a húsüzem termelése visszaállt a tavalyi, válság előtt bázisra. Így a kolbászüzem ismét két műszakban, míg a szárazárukat, közöttük a gyulai májast előállító üzem ismét teljes egy műszakban dolgozik.


Ruck János emlékeztetett arra, hogy az év első felében előfordult, hogy csak négy napot dolgozott a vállalat majdnem ötszáz munkavállalója. A vezérigazgató értékelése szerint az összesen 700 millió forintos új forrás eredményeként a társaság nem veszítette el a piacait, emellett jelzés a cég partnereinek, hogy a tulajdonosok bíznak abban, hogy most már rövidesen megkapja a cég a kormány által ígért hitelgaranciát. A nagyüzem ugyanis egymilliárd forintos forgóeszköz-hitelre várakozik a számlavezető bankjától, amelyhez a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. adna ki 80 százalékos garanciát.

Ezek is érdekelhetnek