Légy katona, ha biztos állást akarsz!

Csaknem 2800 embernek adna állást a létszámgondokkal küszködő honvédség: 1600 „sima” katonának és 1200 tiszthelyettesnek. A jelentkező, annak ellenére kevés, hogy a válságban nő a munkanélküliség. A sereg nem adja fel: újabb toborzókat tartanak.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 08. 10. hétfő2009. 08. 10.
Légy katona, ha biztos állást akarsz!

Hivatalos adatok szerint jelenleg 1600 közkatona hiányzik a rendszerből, de tiszthelyettesekből is legalább 1200-ra lenne még szükség – tudósított az MR 1 Kossuth Rádió.. A hiány oka a rossz munkaerőmegtartó-képesség, ami valószínűleg abból is ered, hogy alacsonyabb beosztásban nem túl vonzó a fizetés, és gyenge, ellentmondásos a honvédségnél az ösztönző rendszer.

Bár a gazdasági válság hatására megnövekedett a munkanélküliség, és ez javíthatna a sereg munkaerőpiaci helyzetén, a honvédségnél csak átmeneti javulást várnak. Abban ugyanis a haderőnél is biztosak: akik a katonai szolgálatot csak az egyéb lehetőségek hiányában választják, előbb-utóbb valószínűleg elhagyják a sereget.

A honvédség a toborzásnál felhívja a figyelmet például arra, hogy a versenyszférával összehasonlítva biztosabb munkahely várja a jelentkezőket, hogy a katonák társadalmi megítélése az utóbbi időben javult, valamint, hogy egy esetleges külszolgálat, és ezáltal egy magasabb fizetés lehetősége szinte az egész állomány számára elérhető.

Ezek is érdekelhetnek