Most készül az ország cukrának harmada!

Kaposváron éves belföldi cukorszükségletünk közel egyharmadát állítják elő. A siker záloga ötszázmillió forint: ennyit költöttek az idei szezon előtt a kaposvári cukorgyár felújítására.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 09. 08. kedd2009. 09. 08.
Most készül az ország cukrának harmada!

- Kiugróan sok, csaknem hétszáznyolcvanezer tonna cukorrépát szállítanak Kaposvárra - jelentette be Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese a cég ünnepségén. A hagyományos mészkemence-begyújtással elrajtolt a 115. kampány, azaz a 115 éve működik a kaposvári cukorgyár - számolt be a sonline.hu. Magyarország egyetlen működő cukorgyárába több száz kilométeres sugarú körből hozzák az alapanyagot: a legtávolabbi pont Hajdúszoboszló.


A kampány előtt ötszázmillió forintot költöttek a kaposvári cukorgyár felújítására. A szakemberek határidőre befejezték a munkát, az első, cukorrépával teli vagon ezen a héten gördül be az üzem területére. Ezután gőzerővel dolgozunk egészen karácsonyig, a gyár állandó munkatársain kívül kilencvenkét idénymunkásnak is kenyeret ad a cukorgyártás. Hájos László is rekordot vár a mostani szezontól.


- A múlt évi négyszázharmincnyolcezer tonna répával szemben idén hétszáznyolcvanezer tonnát kapunk a termelőktől. Ennyi alapanyagból legalább százötezer tonna cukrot állíthatunk elő. A napi feldolgozás az utóbbi időben látványosan nőtt Kaposváron: a korábbi átlag hétezer-kétszáz tonna helyett idén naponta közel nyolcezer tonna répából készítünk cukrot - folytatta Hájos. A somogyi megyeszékhelyen az ország éves cukorszükséglet közel egyharmadát állítják elő.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek