Borús húsos kilátások húsvéthoz közeledve

A csökkenő külső- és belső kereslet, valamint az élősertés árának emelkedése miatt 5-10 százalék közötti mértékben csökkenhet az idén a húsipar termelése - mondta Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének (MHSZ) és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének társadalmi elnöke.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 04. 02. csütörtök2009. 04. 02.
Borús húsos kilátások húsvéthoz közeledve

Az MHSZ húsvéti rendezvényén Éder Tamás rámutatott: a húsipar egyik alapanyagát képező élősertés ára 2009-ben 10-15 százalékkal tovább növekedhet az előző évhez képest, miután már tavaly is jelentősen csökkent a magyarországi sertésállomány - 13 százalékos eséssel 3,4 millió állatra -, valamint jelentősen megnőtt a kereslet a magyar vágóállat iránt Romániában is.

Emellett akár 5-10 százalékkal csökkenhet a belső és a külső kereslet a húsipari termékek iránt idén, miközben az ágazatnak a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal is meg kell küzdenie – számolt be az MTI alapján Az origo.hu. Éder Tamás hangsúlyozta: ha növekedne az áfa mértéke Magyarországon, tovább nőhet a szektorban az illegális feldolgozók száma.

Tavaly a teljes húsipar - a baromfiágazattal együtt - 500 milliárd forint árbevételt ért el, ami 10 százalék körüli visszaesést jelent a 2007-es évhez képest. A vágósertés ára 20 százalék fölötti mértékben emelkedett tavaly, ezt azonban a feldolgozók nem tudták beépíteni áraikba, mivel annak ellenére, hogy a hús fogyasztói ára 15 százalékkal nőtt, a feldolgozott hústermékek ára csak 5-8 százalékkal emelkedett - hangzott el.

Süth Miklós a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára, országos főállatorvos a sajtótájékoztatón hozzátette: a magas minőségű termékekkel kell kiemelkednie Magyarországnak, hogy sikeres legyen. Emellett fontos, hogy a kistermelők jobban integrálódhassanak az élelmiszerláncba és a vendéglátásba is.

Aláhúzta: az idei év egyik kiemelt feladata lesz a fekete gazdaság visszaszorítása. Emellett támogatni kell azokat a területeket, amelyek versenyképesek az exportpiacokon, mivel egyes magyar termékek jelentős sikereket érhetnek el a globális versenyben is - mondta Süth Miklós.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek