Egy kortynyi életvíz

Szódával jobb, mint a whisky, teába jobb, mint a rum. A pálinkáról mondta ezt az angol trónörökös száz évvel ezelőtt.

Kertünk-udvarunkPethes József2008. 11. 14. péntek2008. 11. 14.
Egy kortynyi életvíz

Mindig szívesen megyek, ha valamilyen pálinkás rendezvényre hívnak, hiszen jómagam is híve vagyok ennek a hungarikumnak számító finom italnak. A kóstolások során minden alkalommal felfedezek valamilyen újdonságot, egy-egy különleges ízt, mert régebben jobbára csak a törkölyt meg a vegyes gyümölcsöt ismertem.
A pálinkát közelebb kell hozni a fogyasztókhoz, erre gondolt a Pálinka Céh Egyesület is, amikor a múlt hét végén megrendezte a Céhes Pálinka- és Kultúrfesztivált. Hogy mi köze a pálinkának a kultúrához? A szervezők szerint fontos megtanulni a kulturált fogyasztást, sőt egy kóstolóiskolát, azaz gyorstalpaló tanfolyamot is indítottak, ahol el lehetett sajátítani a zamatos nedűk ízlelésének titkait. Tehát ezek az italok nem egyenlőek azokkal a szeszes italokkal, amelyekből egy felest csak úgy lehajtunk a torkunkon a megfelelő hatás elérése érdekében.
Ezeket az itókákat akárki nem is élvezheti, ugyanis árukat nem az átlagemberek pénztárcájához méretezték. A Céhes Pálinkafesztivál nyitónapján többen is megkóstolták volna valamelyik míves munkát, azonban az 1400 forintos belépőjegy elriasztotta a kíváncsiskodókat. Ezért a pénzért ugyanis kapott az emberfia egy kóstolópoharat és 400 forint értékű kóstolójegyet. A legtöbben meghátráltak, nem vonzotta őket az sem, hogy este majd zenekarok játszanak a színpadon. Így az ünnepélyes megnyitót egytucatnyian hallgattuk végig, de a 16 kiállító faházikója körül is alig lézengtek.
A Pálinka Céhet négy évvel ezelőtt hozták létre, s napjainkban tizennyolc tagja van. Létrejöttének és működésének fő célja, hogy öszszefogja és közösséggé formálja a minőségi pálinkakészítés iránt elkötelezett főzdéket és magánszemélyeket.
Idén májustól a magyar gyümölcs- és törkölypálinka az Európai Unió teljes területén földrajzi árujelző oltalom alá került, a múlt héten pedig az Országgyűlés elfogadta a pálinkatörvényt. Ez szabályozza a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és a megnevezés használatát, továbbá az előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat. A Pénzügyminisztérium pedig bevezeti a megkülönböztető színű pálinkazárjegyet.
A céhes pálinkák valóban nagyon finomak, közülük csak hármat kóstolhatok meg, ennyi dukál a sajtóbelépőhöz. De ez elegendő is volt ahhoz, hogy a saját lábamon haza tudjak menni, és józanul megírjam ezt a cikket...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek