A nemzetközi magbunkerbe rekordmennyiségű új vetőmag érkezett

Rekordmennyiségű vetőmag érkezett új hozzájáruló országokból kedden az ismert élelmiszernövények magvait őrző Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe – jelentette be a létesítményt a norvég hatóságokkal közösen üzemeltető Crop Trust.

KözéletMW 2024. 02. 28. szerda2024. 02. 28.

Kép: Illusztráció/A nemzetközi magbank rekordmennyiségű új vetőmaggal gyarapodott

vetőmag, ültetés
Illusztráció/A nemzetközi magbank rekordmennyiségű új vetőmaggal gyarapodott
Forrás: Shutterstock

A tájékoztatás szerint a "Végítélet magbankjának" is nevezett magbunkerbe 23 magbank adományozott magvakat, kilenc közülük először.

A norvég kormány által létrehozott, a permafroszt rétegében lévő barlangokban felépített magbunkerben az ismert élelmiszernövények magvait tárolják egy esetleges globális katasztrófa  – például háború, járványok vagy éghajlatváltozás – esetére.

A keddi bejelentés szerint

a hozzájárulók között vannak bosznia-hercegovinai, kameruni, indonéziai, nigériai, kazahsztáni, kenyai, madagaszkári és zambiai magbankok, az adományok pedig a többi között kukorica, bab, rizs és árpamagokat tartalmaznak.

Ez is érdekelhet

A most érkezett szállítmányok zöme a BOLD nevű tízéves globális élelmiszer- és tápanyagbiztonsági program keretében érkezett a magbunkerbe. Az új szállítmányokkal együtt már 77 ország 111 magbankja biztosította növényvilágának tartalékát a tárolóban – jelentette be a norvég mezőgazdasági minisztérium.

A szárazföldi Európa és az Északi-sark között félúton található magbunkerbe 2008-as megnyitása óta a világ minden részéről érkeztek minták, 2015 és 2019 között pedig kulcsfontosságú szerepe volt a harcok által megtépázott szíriai vetőmagraktárak visszatöltésében.

A magbunker termeit évente csupán háromszor nyitják meg, hogy ezzel is korlátozzák a mesterségesen -18 Celsius-fok alatt tartott magok kitettségét a külvilágnak.

Ezek is érdekelhetnek