Így védekezhetünk a légyinvázóval szemben

Elszaporodtak a szemtelen kártevők.

KözéletMW 2024. 03. 03. vasárnap2024. 03. 03.

Kép: Elszaporodtak a legyek, Fotó: Andrei Armiagov, Forrás: Shutterstock

Housefly,Close-up.,Flying,In,Kitchen.
Elszaporodtak a legyek
Fotó: Andrei Armiagov Forrás: Shutterstock

Meglehetősen elszaporodtak a kellemetlen kis lények, pedig alig léptünk át télből tavaszba. A kemma.hu megpróbált utánajárni, hogy mi lehet az oka a szemtelen rovarok tömeges megjelenésének.

A lap érdeklődésére Barlangi Gergő egészségügyi kártevőirtó, fertőtlenítő a témával kapcsolatban leszögezte, ritkán fordul elő, hogy egy kártevő elszaporodásának hátterében egyetlen ok vagy jelenség állna. A természettől nem ugyanazt kapjuk minden évben.

Az átlaghőmérséklet emelkedése, az évszakok „egymásba csúszása” tagadhatatlanul segíti több rovarfaj, így a legyek szaporodását is. Ha ehhez társul az amúgy jogszabályokban rögzített védekezési kötelezettség elmulasztása, akkor rögvest szembesülhetünk a problémával

 – mondta a szakértő, rámutatva

a legyeket bizonyos esetekben és helyeken – például az enterális (emésztőcsatorna) fertőző betegek környezetében és a mezőgazdasági egységekben vagy a szálláshelyeken – kötelezően irtani kell. 

„Az sem véletlen, hogy a jogalkotó külön rendelkezik a tenyészőhelyek megszüntetéséről, illetve a szerves anyagokat tartalmazó hulladékok és a trágya zárt tárolásáról, valamint kötelező elszállításáról, mert ez a kulcsa a sikeres védekezésnek. Ha az érintettek közül néhányan azzal kalkuláltak, hogy tart még a tél, és a fentieket nem szükséges komolyan venni, akkor az első és legfontosabb védelmi vonal elesett. A kifejlett legyek elleni küzdelem lényegesen nehezebb és sokrétűbb, mint a helyhez kötött lárvák pusztítása” – tette hozzá Barlangi Gergő a kemma.hu szerint.

Ez is érdekelhet

A szakember a védekezéssel kapcsolatban a szokásos paneleken, mint a háló alkalmazása vagy a légycsapó használata túl egyéb megoldásokat is javasol.

„A szakma papíron sokféle, döntően vegyi megoldást kínál a legyekkel együtt élni nem kívánó lakosok számára. Ilyen a többi között a permetezés, az ULV-eljárás, a köd- és a füstképzés.

A háztartásokban leggyakrabban előforduló házi legyek esetében azonban ezek nem minden esetben élet- és észszerű opciók, míg a szuronyos istállólegyekkel szemben nagyon is azok

 – mondta a szakértő.

Ez is érdekelhet

Hozzátette: az otthonokban történő, jó hatásfokú védekezéshez elengedhetetlen a tökéletes hálózás és a még nem zavaró, de állandósított huzathatás. Kültéren, a bejárat közvetlen közelében erősen ajánlott néhány egyszerű, színes ragasztós szalag vagy egy UV-fénycsapda kihelyezése. Előbbieknél oda kell figyelni arra, hogy a fogságba esett rovarokra élelemforrásként tekintő madarak nehogy beleragadjanak. Zárt térben jó szolgálatot tehet egy automata, azaz időzíthető légtérkezelő aeroszol. Ahol rendkívül nagy számban vannak jelen a rovarok, és a legyek mellett vándor- vagy márványpoloskák is feltűnnek, ott hasznos és kívánatos a felületpermetezés vagy az irtószer koncentrált használata. Ezt azonban már egészségügyi kártevőirtók, valamint gázmesterek végezhetik, akik jellemzően, de nem kizárólagosan szintetikus piretroidokat tartalmazó, hosszú hatástartamú érintőmérgekkel veszik fel a harcot a fertőző betegségek tucatjait terjesztő fajok ellen.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Ezek is érdekelhetnek