A kínai méz európai behozatala jelenti a problémát

Nem az ukrán, hanem az európainál jóval olcsóbb kínai méz európai behozatala jelenti a problémát – mondta az MTI-nek szerdán Dunavarsányban a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnökségi tagja.

KözéletMW 2024. 03. 01. péntek2024. 03. 01.

Kép: A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõcsoportja által közreadott kép – a magyar méhészeti tevékenység bemutatója Strasbourgban 2023. október 16-án. A Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselõ által szervezett rendezvényen a magyar és az európai méhészek védelmére hívták fel a figyelmet , Fotó: A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, Forrás: MTI

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõcsoportja által közreadott kép – a magyar méhészeti tevékenység bemutatója Strasbourgban 2023. október 16-án. A Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselõ által szervezett rendezvényen a magyar és az európai méhészek védelmére hívták fel a figyelmet
Fotó: A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Forrás: MTI

Fulmer Ferenc közölte:

az ukrán méz eddigi behozatali tilalma semmilyen kézzelfogható eredményt nem hozott, nem növelte a felvásárlási árat.

Hozzátette, hogy a magyar méhészek is főleg európai uniós piacokon adják el termékük jelentős részét, a nagytételes mézeladás 70-80 százalékát.

Ez is érdekelhet

A magyar kereskedelmi forgalom 5-10 százalékát adhatta a nem hazai eredetű méz – fűzte hozzá.

A méz felvásárlási ára a korábbi 1200 forintos kilogrammonkénti árról mára 600 forintra esett, ez a bekerülési ár alatti árat jelent. Ezt az Európában egyre növekvő mennyiségű kínai méz okozza.

A magyar méz nagy része az unió piacán kerül értékesítésre, és az ott kialakult árak határozzák meg a magyar felvásárlási árakat is – mondta Fulmer Ferenc.  

Magyarázata szerint a rendkívüli körülmények miatt a mézcsomagolóknak ma nem olcsóbb beszerezni Ukrajnából a mézet, mint a magyarországi termelőktől. A magyar méhészek közül az, akinek van értékesíthető mennyisége, azért nem tudja eladni termékét, mert az uniós piaci árnál magasabbra vár – mondta.

Az elnökségi tag elmondta, hogy 

az ukrán mézre vonatkozó tilalom tönkretett volna a magyar csomagolókat, mert nem jutottak volna alapanyaghoz, ellentétben a többi ország csomagolóival, akikre nem volt érvényes a tiltás. Ők szabadon forgalmazhatnak ukrán mézet is, és ha a magyar csomagolók tönkremennek, akkor piacaikat azonnal el tudták volna foglalni versenytársaik. Ez a tilalom feloldása miatt nem következett be

 – közölte a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnökségi tagja, Fulmer Ferenc.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek